Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Limba de afisare | Language

Arabic AR Chinese (Simplified) ZH-CN Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Romanian RO Russian RU Spanish ES

Amenzi pentru proprietarii care refuză să-și vaccineze animalele de companie

Proprietarii care refuză să-şi vaccineze animalele de companie riscă să fie sancţionaţi conform HG 984/2005 cu o amendă cuprinsă între 400 şi 1.000 lei.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că, potrivit Legii 258/2013 şi Ordinului preşedintelui ANSVSA nr.1 din 2014, circulaţia câinilor pe teritoriul României trebuie să se efectueze numai dacă aceştia sunt identificaţi, înregistraţi, vaccinaţi antirabic şi însoţiţi de carnete de sănătate. Proprietarii care refuză să-şi vaccineze animalele de companie riscă să fie sancţionaţi conform HG 984/2005 cu o amendă cuprinsă între 400 şi 800 lei, pentru persoanele fizice, sau cu 400 şi 1.000 lei, în cazul persoanelor juridice, informează adevarul.ro.

„Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, subliniază reprezentanţii ANSVSA într-o informare publică.

1.Schema de deparazitare şi vaccinare a căţeilor

Deparazitarea internă: potrivit ANSVSA, se face la vârsta de 4-5 săptămâni, cu o repetare la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează trimestrial.

Vaccinarea: se va face o dată la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare. Astfel, la vârsta de 6 săptămâni se administrează vaccinul monovalent, împotriva coronavirozei. La vârsta de 8 săptămâni se administrează vaccinul polivalent DHPPiL, a cărui denumire vine de la D – distemper, H – hepatită infecţioasă, P – parvoviroză, Pi – paraimfluenza canină, L – leptospiroza. La vârsta de 12 săptămâni se face rapel la vaccinul polivalent DHPPiL, iar la şase luni se face vaccinul antirabic.

2. Schema de deparazitare şi vaccinare la câinii adulţi

Deparazitarea internă: conform ANSVSA, de 3-4 ori pe an Deparazitarea externă: lunar Vaccinarea: anual

3.Schema de deparazitare şi vaccinare pentru pisici

Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se realizează de cel puţin două ori pe an.    Deparazitarea externă: se realizează numai în caz de necessitate, cu produse speciale pentru pisici.

Vaccinarea: la 8 săptămâni se administrează vaccinul polivalent pentru care se face rapel la vârsta de 12 săptămâni. De asemenea, la vârsta de 12 săptămâni se administrează vaccinul antirabic.

La pisoii adulţi, deparazitarea internă se realizează de cel puţin două ori pe an. Deparazitarea externă se realizează la nevoie, în funcţie de regimul de viaţă al pisicii, iar vaccinarea se realizează anual.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *