Fraude de zeci de milioane de euro cu copii-fantomă din România și Bulgaria

0 0

Un nou tip de criminalitate dă bătăi de cap autorităților germane: bande organizate escrochează statul german la alocațiile pentru copii. Acestea se folosesc de acte false pentru a profita de sistemul social german.

Autoritățile sociale germane responsabile cu plata alocațiilor pentru copii (Familienkasse) sunt pe urma unui nou tip de fraudă care vizează tocmai acești bani (Kindergeld) plătiți pentru copii în Germania. În regiuni ca Bazinul Ruhr, Berlin, Mannheim, Offenbach sau Magdeburg s-au răspândit infracțiunile după următorul model: un grup organizat falsifică contracte de muncă, acte de identitate și certificate de naștere, pe care le depune apoi la aceste case germane pentru familie, responsabile cu plata alocațiilor pentru copii. Infractorii primesc astfel alocațiile, deși copiii pentru care le cer nu trăiesc în Germania, nu sunt înscriși la școli sau grădinițe germane, iar părinții lor nici nu lucrează în Germania, ca atare nefiind îndeplinite practic condițiile de acordare a acestor bani. În spatele celor care depun cererile de alocații se află grupuri criminale organizate, cu legături în Germania. În plus, prin contractele false de muncă, pe care sunt trecute câștiguri nesemnificative, se solicită bani suplimentari de la agenția germană a muncii, ajutoare financiare suplimentare care se acordă în Germania persoanelor care nu câștigă destul pentru a trăi din propriile venituri.

Pagube de peste 100 de milioane de euro

Casele germane pentru familie, peste 100 la nivel federal, sunt extrem de îngrijorate de acest fenomen, după cum descrie pe larg un articol din „Welt am Sonntag”, ediția de duminică a cotidianului berlinez Die Welt. „Observăm de doi ani această înșelăciune organizată cu alocațiile pentru copii”, spune Karsten Bunk, șeful la nivel federal al caselor pentru familie. El adaugă că se lucrează deja cu alte autorități germane pentru combaterea fenomenului, care a luat masiv amploare după ce s-au anulat restricțiile de călătorie, odată cu extinderea UE spre sud-estul Europei. Numărul cetățenilor din UE care au acum drept de a solicita ajutoare sociale în Germania a crescut considerabil prin extinderea Uniunii iar Bunk estimează că pagubele suferite de oficiile germane prin aceste fraude depășesc 100 de milioane de euro.

Cum funcționează fraudarea sistemului social german?

Cât de răspândită este fraudarea sistemului german de alocații?

Articol integral pe dw.com

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More