Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Limba de afisare | Language

Arabic AR Chinese (Simplified) ZH-CN Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Romanian RO Russian RU Spanish ES

Legea salarizării va fi modificată, anunță ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, după aproape douăsprezece ore de negocieri cu liderii Federaţiei Sanitas, că s-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv de către spitale şi că s-a decis modificarea legii salarizării, fără însă a fi modificată plafonarea sporurilor la 30%.

Sume compensatorii pentru angajaţii din sănătate cărora le-au scăzut veniturile, depăşirea procentului de 30% pentru anumite unităţi medicale, printre prevederile acordului înheiat între Guvern şi sindicate, informează a1.ro

În urma întâlnirii dintre premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru şi reprezentanţii sindicatelor Sanitas şi Solidaritatea Sanitară, s-a convenit încheierea unui acord în şapte puncte, iar sindicatele au anunţat că au decis să renunţe la greva generală programată în 11 mai.

Acordul prevede:

– acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018, suma compensatorie urmând să acopere integral diferenţa.

– păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

– crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

– excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.

– reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

– reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.

– echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical. Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.
One thought on “Legea salarizării va fi modificată, anunță ministrul Sănătății

 1. simplex

  La Ramnicu Valcea 60% din medici aveau peste 1000 Euro net din Septembrie 2016!!

  Ceva este în neregula rău de tot cu scopurile care au stat în spatele creșterii la valori uriașe ale salariilor personalului medical. Motivul invocat: „plecarea masiva a doctorilor din cauza câștigurilor mici din țara” nu sta în picioare deoarece înainte de promulgarea Legii Salarizării Unitare (an 2017) remunerațiile a peste 50% din doctorii bugetari depășeau 1000 Euro net. Vezi exemplul de mai jos:

  Salariile medicilor de la spitalul Județean din Râmnicu Vâlcea – Septembrie 2016:

  Total 182 medici din care salarii nete intre:
  – 10 000 lei și 15 945 lei -> au luat 9 medici
  – 8000 lei și 10 000 lei -> 10 medici
  – 5000 lei și 8000 lei -> 91 medici
  – 3000 lei și 5000 lei -> 60 medici
  – Sub 3000 lei -> 12 medici
  vezi: sjv.ro/images/documente/salarii/Salarii.septembrie.2016.xls

  Nu mai putin de 110 doctori din 182, ceea ce înseamna 60%, încasau deja din Septembrie 2016 sume peste 1000 Euro net, mari chiar și acum în 2018.

  Nu înțeleg de ce din martie 2018 a fost nevoie de minim dublarea acestor remunerații uriașe?!

  Este caraghios sa pretinzi ca medicii plecau, de la 1000 Euro și mai mult, peste granițe la mirajul unui salariu de 3000 Euro din care 1000 se duc pe chirie și pe care nu îl obțineau pana nu învățau limba statului unde se duceau și nu luau niște examene care sa le permită sa profeseze acolo.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *