Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Limba de afisare | Language

Arabic AR Chinese (Simplified) ZH-CN Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Romanian RO Russian RU Spanish ES

Meleşcanu: „Am învățat că sunt două entități cu care nu trebuie să te pui rău − comunitatea israeliană din toată lumea și Vaticanul”

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, l-a contrazis, miercuri, pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care anunţase în 19 aprilie că Guvernul ar fi adoptat un Memorandum prin care ambasada României din Israel urmează să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

Audiat de Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților, Meleşcanu a spus că respectivul document aprobă, de fapt, lansarea unei evaluări cu privire la implicațiile pe care le-ar avea o asemenea decizie.

„Inițiativa noastră a fost să cerem să facem un mandat de evaluare. Domnul Dragnea s-a referit la mutarea ambasadei.

Domnul Dragnea este un om politic, este șeful celui mai mare partid din România și are dreptul să își exprime orice opinie”a nuanţat ministrul Afacerilor Externe.

El a recunoscut că o eventuală decizie privind mutarea ambasadei la Ierusalim ar putea afecta nu doar relaţiile României cu statele arabe, dar şi candidatura ţării noastre, în 2019, pentru poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Chiar în timp ce ministrul Meleşcanu era audiat în Comisia pentru politică externă, cancelaria lui Liviu Dragnea transmitea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o informare oficială privind vizita pe care el a efectuat-o în Israel, alături de premierul Viorica Dăncilă, în zilele de 25-26 aprilie.

În cadrul discuțiilor privind mutarea ambasadelor tuturor statelor de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul israelian și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim.

Cu această ocazie, în cadrul discuției au fost menționate demersurile pe care guvernul român le-a inițiat, prin adoptarea unui Memorandum, în ședință de Guvern, cu privire la propunerea de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României la Ierusalim.

De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existența unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât și cu alți actori implicați, Memorandumul urmând ordinea instituțională”, se arată în informarea oficială asumată de cancelaria lui Liviu Dragnea.

Referindu-se la reacțiile critice apărute în spațiul public românesc, Meleșcanu a spus că acestea nu fac decât să ne aducă probleme, ca ţară.

Eu am învățat de tânăr, în diplomație, că sunt două entități cu care nu trebuie niciodată să te pui rău: comunitatea israeliană din toată lumea și Vaticanul.

Ăsta e lucrul pe care l-am învățat și întotdeauna am avut grijă să țin seama.

Continuare articol pe Press One
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *