Politică cu elevi la Liceul Pallo Imre – Inspectoratul Școlar tace

0 1

Foarte multă lume e deranjată de demersul nostru jurnalistic cu privire la incidentul din 4 iunie, când la Odorheiu Secuiesc, la Liceul ”Pallo Imre”, elevii au fost puși să participe la o activitate care are o conotație politică clară: punerea în discuție a Tratatului de la Trianon. Acest lucru este apanajul politicienilor, nicidecum al unei școli și cu atât mai puțin al unor elevi care cu trupurile lor sunt puși să creeze limitele Ungariei Mari. Însăși implicarea și utilizarea fizică a elevilor în acest demers simbolic este de natură să spună clar care este opinia politică a conducerii școlii în această chestiune – ceea ce e o mare problemă.

Dar o problema și mai mare este că, aparent, și Inspectoratul Școlar Județean Harghita, dă impresia că susține astfel de activități. Tăcerea instituției spune foarte multe. Am încercat să luăm legatura de mai multe ori cu seful ISJ, domnul Gârbea Petru, pentru o declarație, însă fără rezultat. Considerăm că merităm câteva cuvinte, totuși, pe o tema care a ajuns obiectul unei declarații în Parlamentul României.

De aici putem trage și concluzia că nu suntem deloc interesanți, iar ISJ Harghita consideră că nu e o problema ceea ce s-a întâmplat la Odorheiu Secuiesc.
Ne întrebam în ce măsură acele activități erau în timpul programului școlar sau erau în afara lui? Pentru că dacă s-au desfășurat în timpul programului școlar atunci e o problemă. De asemenea, ne intrebăm dacă acei copiii știau ce desenează și ce anume li s-a explicat despre ceea ce desenează. Și dacă li s-a explicat, ce anume li s-a explicat. Și de asemenea, dacă părinții copiilor respectivi sunt de acord ca ei să fie implicați în activități de acest gen, care vin chiar în contradicție cu legea.

Responsabilitatea primară este a școlii. A celor care conduc procesul educațional și care trebuie să valideze corectitudinea și legalitatea activitaților care au loc în școală. Nu se poate să se sustragă nimeni, de la director de școală până la conducerea ISJ Harghita sub pretextul că nu știu și nu pot controla totul. De asta iau salariul și de aia ocupa funcții de decizie –  ca să știe!

Publicația noastră a solicitat în scris puncte de vedere de la ISJ Harghita, poliție, Ministerul Educației, Prefectura Harghita, cu privire la cele întâmplate.
Vom urmări cu atenție acest subiect, ce anume se întâmplă sau nu se întâmplă în raport cu legea, pentru că nu este normal să ne jucăm cu mintea copiilor.
Noi adulții putem să ne contrăm pe teme politice. Nu este permis, însă, să fie atrași copiii în discuții pe aceste teme, să le fie otravite mințile cu otrava adulților. Copiii trebuie protejați. Să-i lăsăm pe ei, ca odată ajunși la maturitate, să decidă cu mintea lor de ce parte se situează.

D.E.

Post-ul Politică cu elevi la Liceul Pallo Imre – Inspectoratul Școlar tace apare prima dată în Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More