România, condamnată la CEDO în cazul închisorilor secrete ale CIA. Cât trebuie să plătim

0 0

România a fost condamnată joi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul închisorilor secrete ale CIA. Concret, trebuie să plătim daune în valoare de 100.000 de euro către un presupus terorist, membru al-Qaeda, care pretinde că ar fi fost torturat într-o închisoare secretă pe care CIA a avut-o în România, informează adevarul.ro.

În cazul României, CEDO a constatat că a găzduit un centru secret de detenţie CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, în timp ce Lituania a procedat astfel în perioada februarie 2005 – martie 2006. Într-un comunicat Curtea arată că Abu Zubaydah şi Al Nashiri – cei care au depus plângeri la CEDO – au fost ţinuţi în aceste instituţii, iar autorităţile din cele două ţări au fost conştiente de faptul că CIA  i-ar fi supus la tratamente contrare convenţiilor internaţionale.

Mai mult, constată CEDO, România şi Lituania au permis transferarea celor doi în alte locuri de detenţie ale CIA, expunându-le astfel la alte maltratări.

Practic în dosarul 33234/12,  în care s-a judecat plângerea lui Al Nashiri împotriva României, caz care a ajuns pe masa judecătorilor în anul 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că au existat încălcări ale articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În plus judecătorii au decis că România se face vinovată şi de încălcări ale articolului 5 (dreptul la libertate şi securitate) şi articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private).

Al Nashiri ar fi fost închis timp de 18 luni în România. În plus autorităţile de la Bucureşti ar fi ştiut când acesta ar fi fost transferat în în alte locuri de detenţie din Afganistan, Polonia sau Lituania.

El mai susţine că a fost supus la interogatorii cu capul în jos timp de o lună de zile, că a trecut de mai multe ori prin simularea de înec şi că a fost închis în condiţii de izolare totală.

Cazul a fost finalizat fără ca judecătorii să fi putut lua contact cu Al Nashiri deoarece acesta este încă  deţinut de autorităţile americane, arată CEDO.

Citeste mai mult: adev.ro/p9l45p

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More