Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Limba de afisare | Language

Arabic AR Chinese (Simplified) ZH-CN Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Romanian RO Russian RU Spanish ES

România: Linia trasată de Guvern pentru următorii 20 de ani

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Strategia de Dezvoltare a Romaniei pana in anul 2040, care va cuprinde obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-sociala si setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate, potrivit agendaconstructiilor.ro.
Strategia „Romania 2040” se va elabora prin consens national si va cuprinde scenarii si politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. De asemenea, Strategia se va realiza in concordanta cu strategiile si directiile de dezvoltare pe termen mediu si lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Actul normativ prevede infiintarea Comisiei „Romania 2040”, organism consultativ, fara personalitate juridica, cu scopul pregatirii proiectului de strategie, fundamentarii acesteia, realizarii de scenarii de dezvoltare si armonizare si integrarii contributiilor institutiilor publice, a partidelor si organizatiilor neguvernamentale.
Comisia „Romania 2040” va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor, iar coordonarea metodologica si stiintifica a activitatii Comisiei „Romania 2040”, precum si a intregului proces de elaborare a strategiei, vor fi realizate de Consiliul de Programare Economica si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
Comisia „Romania 2040” va fi alcatuita din reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Presedintiei Romaniei, ai partidelor parlamentare, reprezentanti ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, reprezentanti ai Academiei Romane, ai Consiliului de Programare Economica si ai Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza. De asemenea, in componenta Comisiei vor fi incluse si personalitati ale stiintei, din mediul academic si universitar, desemnate de conducerea Comisiei „Romania 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economica.
Comisia isi va desfasura activitatea in perioada 1 iunie 2018 -1 iunie 2019, atat in cadrul unor reuniuni lunare in plen, cat si in mod curent, prin realizare de lucrari de fundamentare si sinteza. Actul normativ prevede, pentru asigurarea consensului national si a validarii directiilor de dezvoltare, organizarea, de catre Comisie, de dezbateri publice, sub forma unor forumuri nationale, cu participare deschisa, in care se vor prezenta rezultatele de etapa.
De asemenea, Comisia „Romania 2040” va urma sa prezinte informari periodice, la cererea conducerii, cu privire la activitatea sa, atat Guvernului cat si Parlamentului.
Strategia „Romania 2040” se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice si a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si avizate de Consiliul de Programare Economica. Elaborarea strategiei de dezvoltare se va realiza prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat si pesimist, diferentiate in raport cu premisele, obiectivele si liniile directoare stabilite de Comisia „Romania 2040”. Totodata, strategia se va corela cu Planul national de adoptare a monedei euro, precum si cu strategiile sectoriale aprobate de catre Guvern.
La finalul activitatii Comisiei „Romania 2040” vor rezulta urmatoarele documente:
– Declaratia politica de asumare a Strategiei nationale pe termen lung „Romania 2040”;
– Strategia nationala pe termen lung „Romania 2040”;
– Prognozele si scenariile de dezvoltare, precum si detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare;
– Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale si principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei „Romania 2040”.
In functie de schimbarile din contextul international si de evolutiile economico-sociale interne, Strategia „Romania 2040” se va actualiza la un interval de 3 ani, de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si va fi prezentata Guvernului si Parlamentului, dupa avizarea de catre Consiliul de Programare Economica. Parlamentul, prin comisiile de specialitate, va asigura monitorizarea continua a implementarii Strategiei „Romania 2040”.
La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, se vor lua in considerare cu prioritate prevederile Strategiei „Romania 2040”. Totodata, pentru eficientizarea cheltuielilor, guvernele investite potrivit prevederilor art. 103 din Constitutia Romaniei republicata vor continua programele si proiectele de dezvoltare ce decurg din Strategia „Romania 2040”. Cheltuielile legate de organizarea, functionarea si activitatea specifica a Comisiei „Romania 2040” se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor, iar Parlamentul va asigura spatiile necesare desfasurarii activitatii Comisiei „Romania 2040, precum si birotica necesara. Proiectul de lege urmeaza a fi trimis Parlamentului spre dezbatere si adoptare.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *