Start oficial pentru PESCO. 25 de state membre ale UE, printre care și România, au adoptat o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare a cooperării structurate permanente

0 1

La patru luni după ce au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă în materie de securitate, cunoscut sub numele de PESCO, miniștrii din 25 de state membre ale UE au făcut marți primii pași oficiali în vederea creării unei armate comune la nivelul UE, informează caleaeuropeana.ro.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, a catalogat această reuniune drept una „istorică”.

„Este o zi istorică pentru Consiliu deoarece, pentru prima dată, miniștrii (apărării) vor lua primele decizii formale cu privire la proiectele legate de PESCO și de statele membre care participă la aceste proiecte”, a spus Mogherini înainte de a participa la Consiliu.

Consiliul UE a adoptat o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare a cooperării structurate permanente (PESCO). Această foaie de parcurs oferă o direcție strategică și orientări cu privire la modalitatea de structurare a viitoarelor lucrări privind atât procesele, cât și guvernanța, inclusiv pentru proiecte și în ceea ce privește stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor.

În acest sens, foaia de parcurs stabilește un calendar pentru procesul de revizuire și evaluare a planurilor naționale de punere în aplicare, care detaliază modul în care statele membre participante intenționează să își îndeplinească angajamentele reciproce mai stricte pe care și le-au asumat.

De asemenea, aceasta prevede un calendar pentru ajungerea la un acord asupra unor posibile proiecte viitoare, precum și asupra principiilor de bază ale unui set comun de norme de guvernanță pentru proiecte care urmează a fi adoptat de către Consiliu până la sfârșitul lunii iunie 2018.

Totodată, Consiliul a adoptat o decizie prin care se stabilește în mod oficial lista inițială a 17 proiecte de colaborare, care au fost convenite la nivel politic în decembrie 2017. Acestea vizează domenii precum formarea, dezvoltarea capabilităților și disponibilitatea operațională în domeniul apărării.

Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia. România a fost reprezentată la reuniune de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul MapN, Mircea Duşa.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More