Teodor Meleşcanu: România nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă și nici organizarea de alegeri în teritoriu

0 8

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă și, prin urmare, nu recunoaște organizarea de alegeri pe acest teritoriu, poziție împărtășită la nivelul UE și al statelor membre. MAE reafirmă și cu acest prilej sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.

Comnicatul de presă  a fost emis marți, 20 martie 2018, la împlinirea a patru ani de când Duma de stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a ratificat legea cu privire la primirea Crimeei și Sevatopolului în Federația Rusă.

Potrivit site-ului caleaeuropeana.ro, duminică, pe 18 martie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a semnat, alături de omologii săi din șase țări UE (Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia) şi Ucraina, o declaraţie în care reafirmă ”sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi poziţia de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă”.

Mai mult, tot prin intermediul MAE, România și-a manifestat sâmbătă, 17 martie (n.r. – ziua referendumului din Crimeea din 2014), susținerea pentru declarația Uniunii Europene privind anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

”MAE susține și se alătură Declarației Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. La 4 ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, încălcarea principiilor și normelor de drept. Cu acest prilej, România reafirmă sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și poziția sa de nerecunoaștere a anexării ilegale.”, se arată în comunicatul MAE din 17 martie.

Mai mult, țările membre UE, între care și România, au decis săptămâna trecută să extindă sancțiunile împotriva Rusiei, impusă pentru anexarea Crimeei și sprijinirea rebelilor din estul Ucrainei, pentru o perioadă de încă șase luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More