Un pui de huhurez rătăcit a fost dus înapoi familiei sale de zburători cu eforturile incredibile ale SOR Iași

0 7

Pe 1 Martie, Societatea Ornitologică Română – Iași anunța preluarea unui pui de huhurez mic (Strix aluco), găsit la marginea drumului și luat acasă. Deși cei de la SOR nu recomandă preluarea păsărilor sălbatice acasă, o familie a ținut acest pui găsit timp de 4 zile acasă până să ceară sprijin specializat.

Acest pui este într-o perioadă normală de dezvoltare, însă în astfel de situații trebuie menționat faptul că la Facultatea de Medicină Veterinară clinica nu are facilitățile necesare pentru a găzdui pe termen lung astfel de cazuri și nici nu există în Iași un centru de reabilitare animale sălbatice. Când nu se pot găsi părinții acestor pui rătăciți, alături de care au cele mai bune șanse de supraviețuire, păsările ajung să  fie trimise în țară la un centru de reabilitare unde vor urma un parcurs lung și anevoios, de nedorit.

 

După trei nopți frustrante și pline de înfrigurare (la propriu și la figurat), cei de la SOR Iași au anunțată că au reușit să afle familia micuțului găsit duminica trecută și dus acasă. Puiul de huhurez mic mai are 4 frați frumoși, toți buni zburători dar încă dependenți de părinții lor.

„Ne bucurăm că acest caz a avut un final fericit iar puiul are acum cele mai bune șanse de supraviețuire și sperăm că toți cei 5 pui vor ajunge la maturitate și vor avea la rândul lor pui. Trebuie însă să înțelegem că mortalitatea în cazul animalelor sălbatice este destul de ridicată, mai ales în primele luni de viață. Cât privește această specie, se estimează că rata anuală de supraviețuire a juvenililor este de doar 30% și, deși nouă ni se poate părea tragic de mică, acesta este modul prin care natura se asigură că doar exemplarele cele mai viguroase ajung să transmită genele lor urmașilor, favorizând astfel o populație sănătoasă și viabilă pe termen lung.

Pentru o mai bună monitorizare a acestei specii ne propunem pe viitor amplasarea unor cuiburi artificiale în zonele potențiale de cuibărire din oraș și monitorizarea acesora, de ce nu, prin intermediul camerelor web.”, menționează cei de la SOR Iași.


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More