A căzut cortina neagră peste alegerile din Republica lui Igor Dodon

0


Rezultatele aproape finale ale votului de ieri pentru legislative, vehiculate la primele ore ale dimineții, invocând surse cât se poate de oficiale, măsluiesc în continuare adevărul. Este incredibil și, în egală măsură, îngrozitor. Sunt anunțate următoarele scorurile principalilor competitori, care au trecut pragul electoral pentru a accede în viitorul Parlament: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – 31,35%; Blocul electoral „ACUM – Platforma DA și PAS” (Blocul „ACUM”) – 26,17%; Partdiul Democrat din Moldova (PDM) – 24,01%; Partidul ”Șor”8,44%.

Ce nu se spune este foarte grav, anume că scorurile anunțate se referă doar la partea proporțională, de listă națională a scrutinului sau circumscripția națională, respectiv pentru 50 mandate.

Pe lângă aceste locuri, au fost disputate cele 51 atribuite pe circumscripții uninominale. Despre scorul obținut în acestea nu vorbește absolut nimeni. Iată cum începe prezentarea câștigătorilor pe site-ul Comisiei Electorale Centrale:

După cum se observă, nicio mențiune legată de partid. Dacă pe Zinaida Greceanîi (PSRM) sau pe alții puțini îi recunoști ușor, pentru ceilalți parcă dinadins ești lăsat în ceață. De reținut că opozanta atât de mediatizată în România, Maia Sandu, a câștigat unul dintre colegiie organizate pentru diasporă. Oricum, scorul final-final este pe mandate.

Există un aspect asupra căruia pare să se fi căzut de acord, anume prezența la vot dată ca referință: 1.453.013 alegători, respectiv 49,22%. Doar pare, însă, fiindcă nu e clar dacă sunt incluși cei 76.601 alegători (2,59%!!!) din exterior, în dreptul cărora apar totuși trei deputați.

Fără îndoială, vor urma analize și comentarii. Măcar de complezență. Pe partea de îngrijorare, unde trebuie să cântărești cu grijă, nu cu exaltare de televizuină în căutare de audiență, situația se complică. Români lucizi, precum profesorul Dan Dungaciu, au intuit în mare scorul final, mai puțin poate „infiltrarea” clară a lui Ilan Șor. Dar cei care înțeleg exact combinațiile PSRM-ului prezidențial cu PDM-ul lui Vlad Plahotniuc, care nu aruncă vorbe-n vânt atunci când pomenesc de feralizarea Moldovei, sunt cam puțini.

E clar, președintelui Igor Dodon i-au ieșit cărțile. Nu cum spera, dar suficient de strategic încât să păstreze liniștit suficiente atuuri în mână. Cât privește partida pro-occidentală, reprezentată de Blocul „ACUM”, cu Maia Sandu și Andrei Năstase în prim-plan, rezultatul obținut dă o dimensiune dublă diferenței dintre închipuire și realitate. E dublă deoarece-i valabilă pe ambele maluri ale Prutului. Din închipuire nu cresc de fapat nici măcar pretenții. Sigur, contribuie la accentuarea dramatismului. Realitatea era însă ușor de modelat, de reașezat, cel puțin din decembrie 1991 încoace. Cu răbdare și onestitate, nu mobilizând și inflamând iureșuri electorale. Răbdare și oameni cu adevărat onești, la nivelul de decizie politică majoră, n-am avut nici noi, nici ei. Doare rău, dar așa este. Dacă ne aducem aminte numai de patrioții moldoveni de odinioară, atât de idolatrizați în România, pe care însă la ei acasă nu-i credea nici oglinda în care se uitau, n-o scoatem curând la capăt.

De ce totuși cortina căzută e neagră și nu roșie? Simplu, noul roșu care vine de la Răsărit e negru toată ziua…

Up-date: Rezultatele așa-zis finale sunt tot preliminare

Greu, foarte greu, după ce au început să apară estimări de peste Prut, s-au prins și prestatorii noștri fruntași cu gura că structura viitorului parlament vine din listele naționale și, separat, din colegiile uninominale, socoteala finală fiind pe mandate. Cu totul jenante au ajuns situațiile în care, în România, rezultatele sunt prezentate drept finale, deși una dintre sursele citate spune clar că e vorba de rezuzltate preliminare. De altfel, nici pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale nu anunță încă scorul final.

Până rezultatele vor rămâne definitive, calculele paralele sunt suficient de sugestive în privința distribuirii mandatelor.

Pe partea de liste naționale, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM – 14, PDM – 13, iar Partidul Șor – 5. În circumscripțiile uninominale, PSRM și PDM au câștigat câte 17 mandate, Blocul ACUM – 12, iar Partidul Șor – 2. În trei circumscripții au câștigat candidați independenți. Se observă cum PDM-ul oligarhului Plahotniuc a recuperat pe uninominal, ceea ce îl urcă la final pe locul 2 ca mandate:

■ PSRM – 35 mandate;

■ PDM – 30 mandate;

■ Blocul ACUM – 26 mandate;

■ Partidul Șor – 7 mandate;

■ Independenții – 3 mandate.

În așteptarea propunerilor și negocierilor, a alianțelor la vedere sau subterane, merită remarcat că parlamentul moldovean a scăpat, în sfârșit, de partidul comuniștilor, dar și scorul deosebit de slab înregistrat de liberalii lui Dorin Chirtoacă.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More