Dispreţ maxim marca PNL & Siegfried Vasile Mureşan. La Piatra-Neamţ

0 58

După prezentarea candidaţilor PNL pentru Parlamentul European, organizată vineri, la Deva, Siegfried Vasile Mureşan a tras o fugă de circa 400 km să participe la o serie de activităţi de profil în judeţul Neamţ. Programul a început la ora 10, c-o întâlnire mai degrabă discretă. Oficial, se spune că au participat colegi de partid şi susţinători ai PNL. Capacitatea modestă a sălii, închiriate la un hotel din Piatra-Neamţ, denotă altceva: n-au mizat pe susţinători. A urmat primul gest de dispreţ, conferinţa de presă la ora 12, avându-l în prim-plan pe viitorul europarlamentar (locului III pe listă e sigur – n.a.), unul mai degrabă din partea Partidului Popular European, decât a PNL.


Siegfried Vasile Mureşan

Nu e corect să blochezi sau să încurci presa dintr-un oraş la aceeaşi oră când principalul punct de atracţie era prezenţa lui Ilie Năstase, la Cupa Davis, pentru meciul de dublu cu Zimbabwe. Cât de jos o fi ajuns tenisul de câmp românesc, într-un oraş amărât ca Piatra-Neamţ, vorbim despre un eveniment de forţă. Drept dovadă stă sprijinul financiar considerabil, dacă nu exagerat, acordat de autorităţile locale, cu consiliul judeţean în prim-plan. Consilierii PNL au votat fără reţinere în favoarea dărniciei.

Ilie Năstase era aşteptat de fapt de vineri dimineaţă, cu prilejul vizitei generalului Gabriel Oprea şi a echipei politice de la UNPR. Din anumite motive, n-a ajuns de la Iaşi. Pe surse, se anunţase că nu mai vine. După-amiază, vinerea aşadar, când lumea are alte griji, minunea-minunilor!, Ilie apare la sală. La orice partid ar fi, oricâte boacăne ar face, e un român de patrimoniu mondial, o instituţie în nume propriu şi îl îndrăgim de-o viaţă. Din clipa în care s-a garantat că vine şi sâmbătă, doar la meciul de dublu, se subînţelege interesul publicului şi al presei. Ghinion, PNL Neamţ nu dă doi bani pe astfel de sensibilităţi.

Trupa de penelişti ajunge la conferinţa de presă cu 9 minute întârziere şi mai trec alte minute bune până cei patru din „prezidiu” – primarul Dragoş Victor Chitic, preşedintele Corneliu Mugurel Cozmanciuc, candidatul Siegfried Vasile Mureşan şi, surpriză, Sebastian Burduja, pietreanul de top profesional şi politic, „furnizor” al PACT pentru PNL – încep a-şi rosti cuvântările introductive. Să tot fi durat vreo juma’ de ceas. Imediat a urmat al doilea gest de maxim dispreţ.

Mureşan nu este un produs al politicii româneşti. El înseamnă, în primul rând, o creaţie crescută şi impusă din exterior, de şcoala creştin-democraţiei occidentale de ascendenţă germană, sub umbrela Partidului Popular European. În România, l-a recepţionat de Traian Băsescu. Cu cinci ani în urmă, fără multe explicaţii, l-a împins pe locul II al listei de eurocandidaţi PMP. Pasiunea pentru tânărul născut la Hunedoara (recunoscut drept „pupilul” lui Joseph Daul, preşedintele PPE – n.a.) avea să fie din cale afară de clocotitoare – Băsescu îl dădea bun de prim-ministru. Apropierea de EBA şi Elena Gabriela Udrea sunt cunoscute, mai puţin recunoscute. Anul trecut, după cariera populară şi europeană de „pupinbăsism”, o întinde brusc la PNL.

În context, i s-a amintit că românii, pe 7 mai, comemorează 7 ani de la instalarea primului guvern USL, iar el sărbătoreşte (vesel?) un an de la lepădarea de băsism. La Piatra-Neamţ şi în judeţ, personalizarea băsismului dur a crescut din ramura Pinalti. Consecinţele dominaţiei distrugătoare ne sufocă, ne blochează viitorul. Organizaţiile PNL, ca un blestem pentru liberalii autentici, sunte pline de băsişti, pinaltişti şi udrişti în poziţii influente. Întrebat dacă se simte confortabil între atâţia băsişti, nefericitul Mureşan a răspuns – obraznic – că… se simte confortabil în PNL.

Ce-l întrebi şi ce răspunde!? Înfloriturile şi divagaţiile dezvoltate nu păcălesc pe nimeni. La Bruxelles sau Strasbourg nu-şi perimite să răspundă în halul ăsta în veacul-vecilor.

Să-l pui la punct pe individ la punct, în conferinţă de presă, în ciuda unei justificate tentaţii naturale, este inutil. Nu merită să te cobori la nivelul lui. (Paradoxal,Siegrfried Vasile nu stăpâneşte noţiuni minime despre funcţionarea Uniunii Europene şi a instituţiilor fundamentale, după cum veţi afla curând.) În altă considerare a inutilităţii, dinspre el direct, ca răspuns la o întrebare precisă, s-a înscris negarea fermă a oricărei legături cu Gheorghe Ştefan şi finanţarea asigurată pentru campania din 2014. Negarea a pornit de la dezvăluirile distrugătoare ale fugarei Udrea. Poate cinstită, însă una cert tardivă, n-a convins. Prin Piatra-Neamţ, un leagăn al corupţiei oribile, protejate de stat, partid, servicii şi „prea-cinstiţii”, subiectul abia se deschide. Spre disperarea frăţiei puşcăriaşilor din presă şi a partenilor asociaţi care se dau fecioare neprihănite.

Viorel COSMA

Foto: Wikipedia.com, AGERPRES, Facebook.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More