Fără patimă: Din decontul zilei de 26 mai – minunile, cancerul și comisarul

0Vindecarea orbului din naștere

Citeam undeva o descriere plastică, sugestivă a celor trei zile cât ține o minune, după modelul ciorilor vopsite prezentate drept privighetori. În prima zi domină entuziasmul, în a doua apar îndoielile, iar în treia privighetoarea începe să croncăne. În cazul României, după alegerile din 26 mai, rețin atenția atenția trei minuni aproape concomitente, consumate în zig-zag.

Prima vine din rezultatul înregistrat de PSD. Păreau zdrobiți, din aroganta măreție nerămânând decât răceala cifrelor și constatări cu irizații de economie de piață, în genul celei emanate de Dan Voiculescu, anume că lumea (în accepția de piața politică) s-a schimbat și trebuie ținut cont de asta. Azi nu arată zdrobiți. Au strâns rândurile și, printre altele, așteaptă. O moțiune de cenzură, de exemplu.

A doua minune e depozitarea cu acte a lui Liviu Dragnea la pușcărie. Pardon, la penitenciar, cum corecta superior, pe vremuri, ilustrul său fost partener de călărit România pe nume Victor Ponta. Românii nu și-au exteriorizat satisfacția cvasigenerală, semn că maturizarea le dă târcoale. Se grăbeau unii aberanți să proclame disoluția PSD. De unde până unde? Condamnarea celui dezmierdat Dragnaev, identificat instantaneu drept principal generator al înfrângerii, oferă de fapt șansa relansării partidului. Șansă, nu garanție. Că dacă scot capul și alți „sprijinitori” ca Bombo Năstase și Tavi Cozmâncă, mai bine își vând valiza înainte să-i dea foc. Conducătorii, indiferent de nivel și influență, ori n-au întrevăzut cât costă și ce riscuri comportă să fie strâns uniți în jurul conducătorului, ca niște înecați de putere, ori au refuzat să gândească. Vor urma alte epurări, schimbări de garnituri, mai în liniște, mai cu gălăgie? Treaba lor, câtă vreme sunt în țarcul partidului.

Peste zilele fierbinți a căzut cortina odată cu alegerea lui Marcel Ciolacu în fruntea Camerei Deputaților. Însă, din clipa în care PSD nu confirmă propriului electorat, românilor în general și tinerilor în special că eliberarea de Dragnea marchează o întoarcere fermă cu fața către popor, abia atunci o încurcă, atunci să te ții minuni în cascadă. Le stă în putere un act de guvernare vizibil în favoarea țării și eliberarea autorităților și instituțiilor vitale de asuprirea de tip Dragnea. El nu și-a făcut singur de cap, la fel cum nici Florian Coldea sau Laura Codruța Kovesi n-aveau eficiență fără plutoanele de acoliți, nu de simpli subordonați, din structurile conduse. Puterea nu și-au menținut-o singuri – le-a fost întreținută, de nenumărate ori peste hotarul drepturilor și libertăților fundamentale, de acel emblematic cancer politic de sistem transferat în adminsitrare la fiecare ciclu electoral. Până-ntr-o zi. Când o veni.         

Eficiența mașiniștilor de la cortina cu Ciolacu a terminat și-a treia minune, cea dinspre PNL. Energici până la limita exaltării, au slobozit arteziene de apă rece îmbătătoare de parcă ei ar fi cucerit, după aproape 75 de ani, acel pod prea îndepărtat de la Arnhem (Olanda). Incredibil de repede au dat măsura înțelepciunii și responsabilității pe datorie prin propunerea halucinantă a Ralucăi Turcan la președinția Camerei Deputaților. Nici n-aveau ce negocia pentru ea. Singura explicație rațională care stă în picioare este că au vrut s-o ridiculizeze pe apriga băsistă stolojenistă reconvertită la iohannism.

Le rămâne să lucreze la viitoarea moțiune de cenzură, poate ajung în timp util la guvernare, să scoată din traista cu „daruri” pe viitorul comisar european din partea României. N-or să recunoască, dar asta e miza reală și imediată a iureșului. Indiscutabil, dacă PSD ne-o livrează, cum zice bursa zvonurilor, pe Rovana Plumb, ne întoarcem la faza cu distrugerea șansei. Iată de ce e naturală curiozitatea de-a afla ce plănuiește PNL. O fi vedeta Partidului Popular European, Vasâlică Siegfried la Hunedoara? Doare rău, madam Plumb, prietena Danei lui Adrian Năstase, se transformă într-o clipă în nominalizare dezirabilă. Vasile Blaga cum sună? Eventual să preia de la Pierre Moscovici (francez cu origini românești) ștafeta de Comisar pentru Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă. Doar Blaga, inubliabilul Mister Bulldog, are experiență de vameș…     

În loc de concluzie, nu strică puțină atenție la privighetorile croite din ciori aflate la încălzire.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More