Fără patimă: Parada amânărilor care îi fierb pe unii în suc propriu

0 110


Din ce în ce mai încâlcita „telelovelă” despre Brexit, așa cum o descriam pașnic în urmă cu două săptămâni, sfârșește prin a fi o expresie clară a impotenței și iresponsabilității politicienilor britanici, a micimii lor. Blocul European s-a hotărât să-i lase să fiarbă în suc propriu. Cum le-o fi voia, așa să rămână. Noua fereastră de oprtunitate, extinsă de Consiliul European până la 31 octombrie, întâmplător ultima zi de activitate a Comisiei Juncker, lasă loc pentru oricare dintre opțiunile cunoscute, de la nedorita despărțire în dezacord (de fapt cu acord finalizat, dar neratificat) până la abandonarea divorțului. Presiunea dramatică a deciziilor de luat peste noapte pare să fie dispărut. Doar pare. Două sunt motivele principale. Unul este confuzia în care trăiesc (și) britanicii în legătură cu aprobarea acordului în Camera Comunelor. Totul se reduce în realitate la o tocmeală ca la piață între laburiști și conservatori, fiecare cu ale lor aripi și curente interne. Da, acolo au ajuns marii politicieni britanici. Al doilea motiv ține de alegerile pentru Parlamentul European. Dacă n-o-ntind repejor din Uniune, supușii Coroanei trebuie să meargă la vot. Trebuie să stai bine de tot cu anticipația ca să-ți imaginezi ce campanie vor avea, ce ecouri și replici vor veni de pe continent, câți se vor prezenta la urne. Pe urmă, vin la rând necunoscutele grele. Configurația și alianțele din viitorul Parlament pot schimba cu totul fața Uniunii. Sau măcar pot avea un cuvânt decisiv. Oare într-o nouă Uniune cum s-ar simți britanicii? Pur și simplu nu știm. Iată de ce amânarea oferită de Consiliul European, în forma livrată, este soluția perfectă. E tentant, și pe Dâmbovița, și pe Tamisa, vorbind ca să te afli în treabă, s-o reduci la o simplă tragere de timp. Doar că, dincolo de vociferările unui președinte nelegănat la timp (Macron al Franței), mai important este că UE27 nu se confruntă cu debutul Brexit în plină campaniei electorală continentală. Bun calcul, nu?

De bună seamă, tot calculele politice au avut un cuvânt serios de spus în reevaluarea Afacerii Europene Kovesi. Halul în care Parlamentul European, pe mâna enervanților fruntași agresivi ai Partidului Popular European, încearcă să-și impună favorita în funcția de procuror-șef european, pe ultima sută de metri, a stârnit îndoieli și rezerve legitime în Uniune. Crede cineva, ca o paranteză, că băsistul Cristian Preda a fost pupat după urechi în urma votului decisiv dat în favoarea Laurei Codruța Kovesi într-o comisie din care nu făcea parte? La declarații, de-alea cu preocupări și îngrijorări, se pricep toți. Cu faptele și deciziile serioase e greu. Nu-i niciun zor, putem aștepta viitorul. E suficient timp să fie dat în funcțiune Parchetul European. Iar din această amânare, scade presiunea subiectului Kovesi în campania electorală internă. Nu de alta, dar când îi auzi pe cei de la Consiliul Europei clămpănind despre drepturile omului în privința LCK, imediat îți vine poftă de-un proces al băsismului, măcar pentru cum ne-a fiert în suc propriu.

O amânare de altă factură, interesantă și proaspătă în egală măsură, a fost comunicată de oficiali ai socialiștilor europeni. E despre programarea după alegeri, în iunie, a discuțiilor despre suspendarea/excluderea PSD din PES. Până atunci, relațiile sunt înghețate. Sau în conservare, că lui Dragnea nu-i place înghețul. Analogia forțată cu răfuiala celor de la PPE cu FIDESZ și Viktor Orban, exclusiv pe fond de combinații electorale pan-europene, e mai forțată ca ordonanțele cu grațierea. O legătură există, însă e alta: fiecare din cele două familii europene are probleme cu guvernarea afiliată. Iar dacă ai noștri vin, prin reprezentanți de subcalibrul unuia Victor Negrescu și spun că sute de mii de prea-cinstiți membri PSD se simt jigniți, e ușor de anticipat „diagnosticul”. Unde mai pui că, în frunte cu Dragnea, „roșcovanii” noștri vorbesc de-o istorie de peste 100 de ani a partidului. Semn clar că nu și-au luat pastilele potrivite de multă vreme. Revenind, amânarea e convenabilă pentru PSD. Iar bulgarul Serghei Stanișev, președintele PES și prieten cu Victor Ponta, fără îndoială, nici n-a vrut să cadă la mijloc, nici să fie contra curentului. Așa că vor lua o decizie abia după ce vor număra eurodeputații români din partea PSD, care se pot alătura Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, care grup nu e totuna cu partidul european. Numărătoarea pomenită e vitală. Pentru exemplificare, socialiștii din Parlamentul European încheie acest mandat cu următoarea „zestre” dată de țările din zonă: Ungaria – 4, Republica Cehă – 4, Slovacia – 4, Slovenia – 1, Bulgaria – 4, Polonia – 5. Noi dăm 13! Ia să vedem, pentru că vorbim despre politică și campanii pe cifre, nu pe declarații înțepate, cine fierbe în suc propriu?

Lista de amânări care atrag atenția în aceste zile, zic unele voci, ar merge completată pentru a întregi coloratura românească electorală cu isprava Curții Constituționale în speța aceea a completurilor de judecată formate din 3 membri. Strategie? Fugă de răspundere înainte de termenul din procesul lui Dragnea? Tratative de ultimă oră? Nu, nu – nu merită să ne obosim. Aici vom reține efectele, oricare ar fi. Și vom trăi cu ele fiindcă tare ne mai place sucul.  

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More