O lumină sub norii negri adunaţi deasupra lui Călin Popescu Tăriceanu

0


Preşedintele ALDE a încasat în câteva zile o lovitură istorică întreagă şi încă una pe jumătate. Lovitura întreagă, dezastrul de la alegerile pentru Parlamentul European, poate fi teoretic remediată în timp, pe diverse căi specifice vieţii politice din România. Jumătatea, votul din Comisia juridică a Senatului pentru ridicarea imunităţii şi avizarea începerii urmăririi penale solicitate de DNA din noiembrie 2018, va fi întregită (sau nu) odată cu dezbaterea raportului în plenul Senatului.

Popescu Tăriceanu este acuzat că, în vremea când deţinea demnitatea de prim-ministru, a primit foloase materiale de aproape 800.000 de dolari din partea firmei austriece Fujitsu Siemens Computers (devenită celebră prin Dosarul Microsoft – n.a.) pentru a interveni în favoarea încheierii unor acte adiţionale la un contract derulat de către aceasta. Senatorii din comisia de specialitate au amânat în repetate rânduri dezbaterea solicitării DNA. (Amănunte semnificative, în rezumat, pe G4Media.ro şi HotNews.ro )

Calculul hârtiei arată că majoritatea din Senat a coaliţiei politice de guvernare ar funcţiona lejer ca una de protecţie în jurul preşedintelui Senatului. Astfel, votul din comisie, dacă e interpretat ca unul cu valoare de avertisment, dă naştere unei salbe de interpretări pronind de la opţiunile de viitor ale ALDE în urma loviturii de duminică.

Votul din plen va rămâne o referinţă grea, o piatră de încercare, prin raportare nu la lege şi bun-simţ, ci la o decizie politică luată în momente tulburi. Indiferent de conţinutul celor peste 17.000 de pagini adunate în 70 de volume ale dosarului şi de rolul „statului, satului şi patului” paralel, şi oricare ar fi decizia finală, Popescu Tăriceanu stă cu viitorul în cumpănă, nu la răscruce. Urmărirea penală nu înseamnă condamnare – e drum lung până acolo. E suficient să solicite singur ridicarea imunităţii. Îşi recâştigă prestigiul şi demnitatea, bine jumulite de parteneriatul de guvernare şi înfrângerea din 26 mai. Scuteşte generos adunătura din Senat, în calitate de preşedinte, de un nou cor de huiduieli, altfel meritate. Şi ar demonstra exact când trebuie, pentru cunoscători, că o rupe cu alde (nu ALDE…) Daniel Chiţoiu, Cătălin Harnagea sau Graţiela Gavrilescu, personulităţi sinistre, periculoase şi prea influente pe orbita sa, figuri detestate în ţară la foc automat. Dacă vrea. Altfel, până şi ultimul liberal cinstit din România e greu de convins – nu imposibil – de argumentele, fie ele şi solide, pentru păstrarea imunităţii.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More