Piatra-Neamț: Lecție usturătoare de branding, cu a 8-a artă pe masă. De la Chef Giovanni

0


Popularitatea show-lui culinar TV condus de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu este o certitudine generatoare de invidii. A luat de ceva ani proporțiile unui fenomen național. În 2017, a ajuns în finală, prin echipa lui Chef Dumitrescu, un bucătar profesionist nu doar sclipitor, ci și extrem de mândru de originea sa, orașul nepereche Piatra-Neamț. Era plecat din țară, la acea vreme, de vreo 16 ani, lucra în Scoția, la nivel de top, după ce trudise din greu să deprindă meseria. Povestea lui a produs emoție, publicul descoperind în persoana lui Chef Giovanni (Ionuț Popa) un personaj fermecător..

A pierdut finala, dar a câștigat o țară întreagă.

Pietrenii l-au remarcat în timp, pe lângă unele petreceri private, la diverse evenimente publice, ținute fie la Curtea Domnească, fie pe o terasă de hotel sau într-o parcare de centru comercial. Isprava de anul trecut, când – împreună cu prietena și colega sa de echipă, Nina Rus, de la Romuli de Bistrița-Năsăud – a trântit o fasole cu păstrăv afumat, ramâne una (cel puțin) de poveste în urbea care-și făcuse rost, într-o vreme, de un cântecel de promovare caraghioasă. Avea un refren care ne agresa exact cu „orașul de poveste”.

Ionuț Popa și Nina Rus

După ce s-a întors definitiv în țară, Ionuț a consolidat pasul făcut deschizând un restaurant de familie chiar în Piatra Neamț. Se întâmpla anul trecut. „Astăzi sunt chef în restaurantul ce poartă amprenta călătorie mele, Il Viaggio, dar aduc arta în bucătărie și când vine vorba de evenimente private, consultanță pentru restaurante sau live cooking. Din ingrediente simple, dar cu idei inovatoare și frâu liber dat creativității, creez experiențe gastronomice unice și preparate de care sigur nu ai mai auzit”, scria el într-o prezentare. Și completa, în altă parte, cu o declarație de dragoste: „Se zice că primești ceea ce oferi. Dar de ce să nu oferi ceea ce primești? Piatra Neamț este orașul în care m-am născut și locul în care am cele mai frumoase amintiri din copilărie. Când am deschis Il Viaggio, am avut un singur gând, să ofer acestui oraș ce mi-a oferit și el: viață. Și pentru că bucătăria este domeniul în care mă pricep cel mai bine, nu pot decât să animez gusturile culinare ale acestui oraș prin creativitate și combinații neconvenționale de gusturi și texturi”.

Evenimentele speciale organizate în restaurant au dat dimensiune tocmai artei culinare, care și-a câștigat demult, la nivel internațional, statutul (sau rangul) de a 8-a artă. Dacă o luăm măcar de la Ștefan Bercea încoace, marcăm inclusiv contribuții românești. Maestrul de la Cabana Vânătorilor din Prdeal, care are în fiul său, Dragoș, un urmaș de calibru, ne-a adus o traistă de medalii de la Olimpiadele gastronomice și alte concursuri internaționale de profil.

La noi, Chef Giovanni a zburdat deja în călătoria sa culinară din Japonia în fabuloasa Toscană a Italiei și înapoi în Japonia (cu Chef Mihai Iuliu Mureșan în recital), inclusiv pentru un workshop antologic când clienții au consumat ce-au gătit. Pentru primăvară, fără legătură cu Brexit-ul, se prefigurează o incursiune prin spațiul britanic.


Chef Giovanni și Chef Mihai

O asemenea identitate profesională se cere susținută de una vizuală pe măsură și consolidarea propriei mărci. Cu sprijinul unor publicitari de meserie, de la Iași se pare, a găsit-o. Orașul gusturilor noi sună și arată perfect.

Pentru că unii s-au obișnuit să umble nestingheriți ba cu autostrada, ba cu cu revoluția turistică, ba cu brand-ul județului în gură, merită descris, ca la manual, de ce lecția administrată e minunat de dureroasă. Numele, chiar dacă unul comun (Il Viaggio), e clar și nu generează sensuri ascunse ori interpretabile. Pe partea de logo și grafică, plus culorile, avem simplitate, eleganță și rafinament. Sloganul e scurt și asociază trei elemente puternice – orașul, gustul și noutatea – prin raportare nu doar la activitate, căci dă o tușă faină de identitate chiar orașului. Cât privește farfuria, e naturală (sau obligatorie) în context, doar asta primește clientul pe masă, nu o roată sau o potcoavă. Foarte tare e conținutul farfuriei, deoarece sugerează și miros, și gust, pe lângă contribuția coloristică. Mai încolo, când ideea va fi dezvoltată pentru suporturi audio și video, vom analiza cu siguranță elementele sonore, dar până atunci e suficient atât.


Un zâmbet cât un brand…

Cum modestia e una dintre calitățile lui Ionuț Popa, într-o comunitate unde obrăznicia și impostura fac ravagii, rămâne pentru altădată explicarea, descrierea modului în care marca sa poate fi asociată (oficial) cu Piatra-Neamț mult mai spectaculos, de pildă, decât o râpă poreclită pârtie de schi. Loc ar fi. Cândva, cu trei ani în urmă, primarul Dragoș Chitic a făcut o încercare, una ușor sensibilă, nelalocul ei pentru standardele consultanților locali consacrați. Din păcate, nu a perseverat. La standul orașului de la Târgul de Turism, găzduit de ROMEXPO, s-a promovat în clar festivalul de teatru, abia reluat în toamna lui 2015. În ziua de deschidere au fost prezenți, pe rând, în calitate de susținători, fără să ceară un ban ca onorariu, Nicu Alifantis și Oana Pellea. Prin comparație cu un zimbru împăiat, descris cu naturală ironie și rămas în Cartea neagră a promovării drept „bou cu jug”, adus din zona Târgu-Neamț, e limpede unde a fost atracția. La urma-urmei, fiecare cu farfuria lui, cu arta lui.

Viorel COSMA

Sursă foto: Facebook/ Chef Giovanni/ Il Viaggio  

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More