PNL a dus Neamțul în primul rând. La urlete

0


Președinte ales peste inconfundabilul PNL Neamț și șef provizoriu al tulburatei (și tulburătoarei) subsidiare din Piatra-Neamț, Mugur Cozmanciuc susține o îngrijorătoare ofensivă politică publică. Nu de alta, dar să nu i se facă rău! Momentele de grație din 2014 și după aceea, când era sincer încurajat, rămân hăt, departe, la distanță de aproape un cincinal. Cozmanciuc avea să se bucure de o încredere nesperată – era convingător, respira parcă alt aer. Foarte important, se întrevedea transformarea în avantaj a dezavantajului că nu e de-al locului. Inutil de reluat pas cu pas și în detaliu ce-a urmat. Arhivele de presă sunt vii prin comparație cu peneliștii pretinși liberali.

Un izvor al răului actual, peste care se trece cumplit de repede, este consacrarea săgeții vopsite, o adevărată ofensă istorică. De la cel mai modest membru la fruntașii iute vârâtori în poze e plin de complici care se „revindecă” drept urmași ai Brătienilor. Doar numele a rămas din partidul înființat pe 24 mai 1875 și reînființat după Revoluție, pe 15 ianuarie 1990. Vechiul partid a fost radiat pe 6 octombrie 2014 și gata. (Nu-i vorbă, nici pesediștii nu șăd blânzi și trântesc câte una cu istoria de peste 100 de ani a social-democrației românești de ți se gripează mintea.) Recuperarea și spălarea elementelor toxice provenite din PDL, preponderent cu ascendeță în PD, a contaminat ireversibil liberalismul național.  

Situația de la Neamț e caz de studiu. La nivel de consiliu județean, peneliștii nu contează. Acolo-i echipa girată de Cozmanciuc. După fentele de la constituirea autorității deliberative, în 2016, rareori au cârâit într-o surdină temperată – să nu uităm că există, în ciuda faptului că nu-s puțini – cât să n-atingă PSD c-un fulg. Ocazional, s-au ținut de glume de coloratură, în genul agitației din 2017 la momentul așa-zisei crize a Zburătorului de la Teatrul Tieneretului, când mai degrabă au contribuit la acoperirea fondului problemei, un jaf dovedit și necercetat.

În Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, puternic susținut de Eugen Țapu și fidelii săi, a impus o listă de consilieri plini de emfază din care strălucește o… victimă, profesorul Mihai Obreja. Dacă nu se lega activ la cap cu PNL în 2012, era în continuare director netulburat al Colegiului Național „Petru Rareș”, pregătind aniversarea de 150 de ani. Primarul însuși a avut o baftă chioară la alegerile de acum trei ani fiindcă PSD și-a distrus candidatul (Liviu Harbuz), altfel perfect capabil să le câștige primăria prin vot pentru prima oară. (În 1996, Ion Rotaru a câștigat cu agrarienii, a trecut la PDSR, de unde a plecat în 2000 cu scandal și a câștigat susținut de Partidul Democrat, ca pe urmă să revină la PSD.) Mai departe, Romanul e un fel de afacere de familie, Târgu-Neamț are statut de anexă a comunei Grumăzești și astfel se încheie socotelile mari. Drept dovadă, la alegerile parlamentare, tripleta de lideri s-bucurat să „încaseze” mandatele. Orice altă grijă le-a fost străină.

Acum, în plină campanie complicată, peneliștii locali sunt condamnați să se agite, să pluseze și să pulseze, în condițiile descrise în comentariul despre coada câinelui și-o amânare , condiții valabile în continuare. I-au plimbat așa de discret pe Ludovic Orban și Rareș Bogdan, în Vinerea Mare, încât la final i-au ascuns de-a binelea. Furnizează fără rezerve serii comice de comunicate, declarații și alte intervenții din care nu rezultă cui se adresează. Se bucură ca niște copchii când Dragoș Chitic este menționat în înșiruirea de primari PNL de vază, cu realizări nespecificate, necunoscute. Dacă le re-reamintești ce așteptări reale ai de la ei, ca soldați ai unui partid aflat pe val, singurul cu resurse de a genera măturarea PSD de la guvernarea actuală și cele viitoare, îți întorc critici stupide. Nu te suportă, te desființează în valuri pe on-line.

Și a venit 9 mai, ziua adunării populare de incintă. Că s-au strâns ori ba 5.000 de oameni în sala de sport din marginea Pietrei, e o discuție depășită. Sensibil și ținut la secret, în mod suspect, e altceva: câți au rămas până la final. Oameni cinstiți din partid spun că în jur de 20-30% au luat-o din loc de nu știau pe unde să iasă mai repede sub agresiunea urletelor.


Doi parteneri pentru liniștea puterii

În distribuția gălăgiei s-a remarcat, printre alții, Gheorghe Flutur „Aviarul”, cu un nou set de buze. Rostitoarele afectuosului „Frate Pinalti!” au expirat. La datorie, netulburat și plin de energie – Vasile Blaga. Sclipitor pe lista de personaje care și-au pierdut dreptul (nu și libertatea) să dea lecții în România, adăpostit de încăpătorul și neguțătorul PNL, „Buldogul” s-a apucat să urle cu trăire și sentiment în microfon mai rău ca pe timpul lui Băsescu & Udrea. Grupa de urlători a fost întărită de vedetele tele-fotogenice Cozmanciuc, Orban și Bogdan. Păcat de conținutul discursurilor și al mesajelor.

E bine că au lipsit și nu ne-au asasinat cu decibelii emanați alți băsestoizi de soi, precum Raluca Turcan și Ghiță Falcă sau Emil Boc. Păcat, pe de altă parte, că nemțenii n-au fost atinși cu prezența de candidatul Mircea Hava. Primarul de Alba Iulia, deși pedist pur-sânge la origine, e un tip civilizat, echilibrat și credibil. Nu mai vorbim de primarul Ilie Bolojan de la Oradea – își vede de firul succesului, fiind de departe singurul penelist în stare să preia funcția de prim-ministru.

Circul de final a inclus cântarea aniversară închinată lui Cozmanciuc, stârnită de un Ludovic Orban în forțaj de exaltatare. Sărbătoritul, vocal apărător din virgule al Autostrăzii Unirii, are o tristețe de joi încoace. Nu pupă revanșa. Legea elctorală nu permite un miting pe 25 mai, să dea el tonul urărilor cântăcioase dedicate lui Orban la împlinirea a 56 de primăveri.

După vrăjeala de joia trecută, diseminată pe toate gardurile, niște peneliști nemțeni au evoluat sâmbătă la mitingul de la Iași. Pozele sunt clare. Pe mult-adulatul Dragoș Chitic l-au uitat în mulțime, alături de niște figuri care au legătură cu liberalismul cam cât Ion Iliescu cu Corneliu Coposu. Stingher și loial, într-un cadru apare victima Mihai Obreja. El nu urlă.

Reținem drept concluzie, după manifestarea fără cap, conținut și coadă din 9 mai, că PNL a reușit să ducă județul Neamț în primul rând. La urlete. Aveau ce spune pașnic și aplicat, dar au sfidat încă o dată electoratul educat de care fac atâta caz. Gruparea care a pus stăpânire pe PNL Neamț ar fi util să nu uite că la Piatra Neamț, pe 25 mai 2014, la precedentele europarlamentare, au strâns cu greu 2.529 voturi. Mircea Diaconu, pe locul doi după Alianța PSD-UNPR-PC, avea 3.613, mai mult decât dublu față de PDL, care PDL știm în ce a transformat PNL la scară națională.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More