Salbă de bucurii indirecte pentru Piatra-Neamț la Gala UNITER

0 72


A XXVII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, găzduită de Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, s-a desfășurat sub semnul unei străluciri ponderate. N-a avut fastul consistent de la Oradea (2016), n-a produs emoție ca la Alba Iulia (2018). Din ce s-a văzut la televizor, părea că de undeva, poate de la juriul de nominalizări, venea o constrângere, un iz de austeritate. La final, gala s-a apropiat de standardul consacrat.

Spectacolele jurizate au avut premiera între 1 ianuarie și 31 decembrie 2018. Premiile Senatului UNITER și nominalizările juriului sunt cunoscute. La fel și palmaresul oficial decis de juriul final, prin vot secret, în seara galei. Trei dintre membri – actorii Vlad Ivanov și Maia Morgenstern și regizorul Cristian Pepino – au conexiuni cu Piatra-Neamț prin succesele repurtate în film și teatru.

Gala a debutat în forță cu premiul pentru întreaga activitate acordat lui Florin Piersic. La delicioasa bursă a zvonurilor teatrale se mirosea un triumf al spectacolului Povestea prințesei deocheate, regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, după propriul scenariu inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea. Avea să câștige trei premii mari din trei nominalizări: cel mai bun spectacol (trecut în contul lui Constantin Chiriac, directorul teatrului), cea mai bună actriță în rol principal (Ofelia Popii) și cea mai bună scenografie (Dragoș Buhagiar). O surpiză de proporții a venit din mesajul „vrăjitorului” Chiriac. Spectacolul e unul special pregătit să fie prezentat în Japonia, anul viitor, la un important eveniment internațional (*).

Prima bucurie anunțată pietrenilor în avans, premiul special pentru mișcare scenică acordat de Senatul UNITER actriței și coregrafei Andrea Gavriliu, a fost dublată de prezentatorul trofeului, nimeni altul decât regizorul Radu Afrim. El a distribuit-o și i-a dat pe mână coregrafia în Herr Paul de Tankred Dorst, veche piesă de mare succes a Teatrului Tineretului. Andrea Gavriliu a jucat la Piatra-Neamț între 2007 și 2014. S-a bucurat de susținerea și încurajarea fostului directorul Liviu Timuș, care i-a intuit perfect talentul și potențialul.

Prima confirmare a venit în 2014, odată cu premiul special acordat tot de Senatul UNITER pentru spectacolul de teatru-dans Zic Zac. Publicul din Piatra-Neamț nu uită încântătoarea reprezentație oferită în octombrie 2015, la reluarea festivalului de teatru.

Coincidența face că, la aceeași ediție de festival, pietrenii l-au descoperit pe sofisticatul și puternicul Richard Balint, protagonistul piesei Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas de Dennis Kelly, pusă în scenă în premieră națională de regizorul pietrean Bobi Pricop la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Rolul i-a adus în anul următor a doua nominalizare la Premiile UNITER.

A treia oară, la această ediție, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, în regia lui Cristian Juncu la Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, a fost cu noroc. A câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Încă o bucurie vine de la premiul pentru debut, adjudecat de Andreea Tecla și Mădălina Niculae pentru scenografia spectacolului R.U.R. de Karel Čapek, la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – secția germană. Regia îi aparține sclipitorului Vlad Cristache, regizor salariat la Teatrul Tineretului în urmă cu puțini ani.

Adăugând sensibilitatea Oanei Pellea, ca prezentatoare a Premiului de Excelență acordat companiei UNTEATRU, unde joacă pro-bono, impetuozitatea Maiei Morgenstern, premiată pentru întreaga activitate și imaginea de dincolo de viață a Mariei Teslaru, merge să spunem că deși TT a lipsit, s-a simțit ceva din acel unic spirit vechi. (Viorel COSMA)

* Sub directoratul lui Liviu Timuș, și Teatrul Tineretului a visat un spectacol țintit pe două scene/evenimente externe. Era vorba de istoricul Teatru „Manoel” din Valletta, în anul când capitala Maltei a fost Capitală Europeană a Culturii și de Teatrul „Old Vic” din Londra, la aniversarea de 200 de ani din același 2018. Greșit vis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More