UNPR: Gabriel Oprea nu are o familie politică europeană favorită

0 90


Generalul Gabriel Oprea, preşedintele Partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României, a revenit oficial la Piatra-Neamţ, după mulţi ani, cu ocazia raidului euro-electoral întreprins în judeţele din zonă. Programul anunţat a fost privit de la bun început cu o justificată curiozitate. Întâlnirea de lucru cu aleşii locali şi membrii structurilor de conducere era anunţată la ora 7:30. Însoţit de candidatul Anghel Iordănescu şi un grup de fruntaşi ai UNPR, venind de la Iaşi, Oprea a ajuns în faţa Central Plaza Hotel la 7 şi 18 minute fix. În echipa de primire îl aşteptau cam 10-12 persoane din activul judeţean de 46 trecut în convocator. Conferinţa de presă, susţinută ca o premieră a tuturor timpurilor, de la 9:00, a înregistrat o prezenţă simbolică a presei.

În partea introductivă, pe lângă mesajele politice cunoscute, consacrate ale partidului, s-au reţinut câteva accente. Unul a fost pus guvernarea Năstase. Al doilea, pe participarea ulterioară, atât la o guvernare de dreapta în regimul Băsescu („pentru salvarea ţării”), cât şi la una de centru-stânga („Guvernul Ponta, un guvern foarte bun”). Nu în ultimul rând, este vie amintirea judeţului Neamţ ca un fief al UNPR, în vremea lui Culiţă Tărâţă, când au avut şi secretari de stat, şi parlamentari.

Cum tema la zi este cea a euro-parlamentarelor, generalul Oprea a fost întrebat, printre altele, spre ce familie politică europeană s-ar îndrepta, dacă trec pragul de 5% care asigură doi membri în Parlamentul European, respectiv pe Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu.

Este cunoscut că grupurile politice se bat chiar pentru un singur eurodeputat. Cazul actorului Mircea Diaconu, independent afiliat ALDE, este ilustrativ. Contextul pan-european se complică de la o zi la alta şi datorită expunerii figurilor importante. Intransigentul belgian Guy Verhofstadt, un liberal-conservator doritor cândva al şefiei Comisiei Europene, a fost prins cu neomarxistul Emmanuel Macron în braţe. Prim-vicele Frans Timmermans, socialist olandez cu ambiţii de preşedinte al viitoarei Comisii, nu dă absolut nicio explicaţie pertinentă în legătură cu averea strânsă din lobby, în condiţiile în care comisarilor le este interzis să obţină venituri în afara celor asigurate de funcţie. Un altul, care se vede deja preşedinte, germanul Manfred Weber de la PPE, provine dintr-o faimoasă şcoală de corupţie politică, Uniunea Creştin Socială bavareză.

Prima parte a răspunsului a fost una identitară: „Noi suntem un partid de centru-stânga. Aţi observat că încă de la înfiinţare că noi am pus în primul rând România. Şi mesajul pe care-l spun generalul Năstase, generalul Iordănescu este că noi, dincolo de partide, mergem pentru România. Ne îndreptăm totuşi spre o familie de centru-stânga. Aceasta este filosofia partidului nostru”. Nuanţarea nu a întârziat: „Există un val de naţionalism fără precedent în toată Europa. Noi suntem patrioţi care apărăm valorile naţionale ale statului român. Pe de altă parte, naţionaliştii vor acum să se întoarcă înapoi la vechile graniţe. Asta nu – noi, UNPR, credem că proiectul Uniunii Europene este unul sustenabil care va aduce prosperitate României. Credem în Uniunea Europeană, credem în NATO. Ca familie vom fi de centru-stânga, dar căutăm să ne batem onorabil şi pentru aceste alegeri europarlamentare”. Iar concluzia a fost că nu riscă să anticipeze nimic. Aşteaptă viitoarea configuraţie a Parlamentului European. După şi dacă trec pragul electoral.

În continuare, Gabriel Oprea îşi propune ca până pe 26 mai să viziteze toate judeţele ţării. Evocarea unor amintiri savuroase, de patrimoniu cu Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu, la fel ca detaliile despre cât de aproape am fost să scăpăm de vize pentru SUA pe timpul lui Ponta, plus miza mai degrabă călduroasă, de această dată, decât milităroasă, pusă pe toţi rezerviştii din armată, jandarmerie, poliţie şi servicii şi alte structuri de informaţii, personalizează un repertoriu politic la care mulţi nu se aşteptau.

Oprea apreciază că în acest moment sunt un partid în marja de 10-15%. Obiectivul strategic e reprezentat de alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, când vor să treacă de 10%.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More