A murit actrița Carmen Stănescu

0

Actriţa Carmen Stănescu a murit în noaptea  de 11 spre 12 aprilie 2018, la vârsta de 92 de ani, anunță AGERPRES.

Carmen Stănescu a fost o actriță româncă de teatru și film.

Carmen Stănescu s-a născut la 29 iulie 1925, în București. A absolvit Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1948, clasa profesor Marioara Voiculescu. În adolescență a practicat mai multe sporturi, între care și tirul, făcând parte timp de cinci ani din echipa națională.

A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa „Frații Karamazov”. Începând de atunci și până astăzi, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Național precum și a altor teatre din București.

Tot în 1945 începe să joace și pe scena Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București. Aici interpretează, de-a lungul anilor, peste 30 de roluri, între care: Ileana Cosânzeana în ”Înșir’te mărgărite” de Victor Eftimiu (regia Ion Iliescu, 1945); Gina în ”Mitică Popescu” (autor și regie Camil Petrescu, 1945); Agafia Tihonovna în ”Căsătoria” de N. V. Gogol (regia Victor Bumbești, 1948); Mița Baston în ”D’ ale carnavalului” de I. L. Caragiale (regia Sică Alexandrescu, 1951); Dona Angela în ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca (regia Miron Nicolescu, 1955); Ana în ”Omul cu mârțoaga” de George Ciprian (regia Alexandru Finți, 1956); Dona Uracca în ”Cidul” de Pierre Corneille (regia Mihai Berechet, 1959); Felice în ”Bădăranii” de Carlo Goldoni (1959); Zoe în ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale (1962); Toinette în ”Bolnavul închipuit” de J.B.P. Moliere (regia Sică Alexandrescu, 1962); Tofana în ”Patima roșie” de Mihail Sorbul (regia Cornel Todea, 1965); Dorina în ”Tartuffe” de J.B.P. Moliere (regia Ion Finteșteanu, 1967); Nina în ”Al patrulea anotimp” de Horia Lovinescu (regia Mihai Berechet, 1969); Prințesa Kosmonopolis în ”Dulcea pasăre a tinereții” de Tennessee Williams (regia Mihai Berechet, 1972); Doamna Clandon în ”Nu se știe niciodată” de G.B. Shaw (regia Constantin Russu, 1985); Amanda în ”Menajeria de sticlă” de T. Williams (regia Mihai Manolescu, 1992); Yvonne de Bray în ”Părinții teribili” de Jean Cocteau (regia Andreea Vulpe, 1993); Mătușa Augusta în ”Călătorii cu mătușa mea” de Graham Greene (regia Petre Bokor, 1998); Atueva în ”Nunta lui Krecinski” de Aleksandr Vasilievici Suhovo Kobilin (regia Felix Alexa, 2000); Alienor de Aquitania în ”Leul în iarnă” de James Goldman (regia Petre Bokor, 2001); Ardele în ”Egoistul” de Jean Anouilh (regia Radu Beligan, 2004).

La Nottara a mai jucat în piesa ”Bună seara, domnule Wilde” după Oscar Wilde (regia Alexandru Bocăneț, 1971), iar la Teatrul Municipal în piesa ”Iubire pentru iubire” de William Congreve (regia Emil Mandric, 1970).

De-a lungul carierei a jucat alături de mari actori, precum Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finți, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic și mulți alții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More