BNR a lansat bancnota aniversară „Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I. C. Brătianu”

0

Banca Națională a României a organizat marți evenimentul de lansare a bancnotei aniversare “Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I. C. Brătianu”.

Cu această ocazie, a fost vernisată și o expoziție temporară dedicată marelui om politic român la care au participat: Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României, Ludovic Orban – prim-ministrul României și președintele Partidului Național Liberal și Ioan Aurel Pop – Președintele Academiei Române.

Pe aversul bancnotei este ilustrat portretul lui Ion I.C. Brătianu și anii între care acesta a trăit (1864-1927), în timp ce pe revers compoziția grafică include: o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților Parlamentului României, în prezent Palatul Patriarhiei și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I, pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922.

De asemenea, Banca Națională a României a emis în ciclul „Istoria aurului” o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 de lei având ca temă moneda de 50 de lei cu milesimul 1922 care a fost dedicată încoronării Regelui Ferdinand la Alba Iulia.

După cum a concluzionat Guvernatorul BNR, “am reușit astfel, în mod simbolic, să îi readucem împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar”.

Sursa: Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More