CCIR: Conferință despre oportunitatea reformei în arbitrajul comercial internațional

0

Prima ediție a Conferinței „Bucharest Arbitration Days” se încheie astăzi, la București. Evenimentul, dedicat arbitrajului comercial internațional și reformelor din domeniu, a fost organizat de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și s-a desfășurat la sediul CCIR Business Center.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional este cea mai veche instituție de arbitraj comercial din România, fiind înființată în anul 1953. Președinte în exercițiu al Curții este Ștefan Deaconu.

Arbitrajul comercial reprezintă o formă de jurisdicție alternativă la cea a instanțelor judecătorești. Persoanele care au capacitate deplină de exercițiu pot conveni să soluționeze pe această cale litigiile dintre ele, în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relațiile de familie, precum și drepturile asupra cărora nu pot să dispună.

Tema centrală a conferinței s-a referit la necesitatea unei reforme în privința regulilor arbitrajului comercial internațional, se arată în comunicatul oficial de presă difuzat de CCIR. Dezbaterile au abordat subiecte de actualitate precum: arbitrajul internațional ca sistem de administrare a justiției, numirea tribunalelor arbitrale, modalități de finanțare ale arbitrajului sau rolul tribunalului în gestionarea arbitrajului.

„Sunt foarte bucuros să menționez faptul că activitatea Curții de Arbitraj este ancorată puternic în mediul de arbitraj internațional. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României are peste 60 de arbitri străini, provenind din peste 20 de țări. Curtea are relații apropiate cu instanțele naționale de arbitraj din țările vecine și cu ICC, ca actor global în domeniul arbitrajului. De asemenea, sunt arbitri care lucrează în centre de arbitraj puternice, cum ar fi Londra, Paris, Geneva, Stocholm; Beijing sau Hong Kong”, a subliniat Mihai Daraban, președintele CCIR, conform sursei citate.

În context, este de reținut declarația lui Loukas Mistelis, director al Școlii de Arbitraj Internațional, de la Universitatea Queen Mary, Londra: În urma unui sondaj efectuat recent, arbitrajul se confruntă în primul rând cu problema costului ridicat pe care îl presupune un proces comercial, mai mult de 68% dintre respondenți proununțându-se în acest sens. Totodată, a fost reclamat faptul că arbitrii nu au puterea de a sancționa părțile implicate într-un proces și că există un grad scăzut de transparență în ceea ce privește deciziile acestora”.

Comunicatul de presă integral este disponibil aici. (R.E.D.)

Foto: ccir.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More