Ce este apa micelară și de ce e bine s-o folosești

0
Foto: Deagreez

Ai auzit despre ea, poate chiar ai folosit-o. Dar știi cu adevărat ce este apa micelară?

Apa micelară – numită și apă micelară de curățare – pare a fi acel produs misterios de îngrijire a pielii care ne face să ne punem tot felul de întrebări. Arată ca apa și chiar are textura apei, însă… este cu totul altceva. Dermatologii au răspunsul la întrebarea principală: de ce acest produs este atât de important pentru a avea o piele curată și sănătoasă?

Ce este apa micelară și cum funcționează?

Apa micelară are în componența sa micele. Micelele înconjoară particulele de murdărie și le descompun. Astfel, acestea pot curăța pielea fără a o usca, nefiind nevoie de săpunuri degresante suplimentare. Practic, sunt particule sferice minuscule de ulei de curățare care atrag murdăria și uleiul în mod natural. Prin urmare, nu vei priva pielea de uleiurile naturale de care aceasta are nevoie pentru a rămâne hidratată și sănătoasă.

Beneficiile utilizării apei micelare

1. Favorizează hidratarea pielii

Majoritatea tipurilor de apă micelară conțin compuși hidratanți precum glicerina, despre care s-a dovedit că este eficientă în menținerea umidității pielii.

Un studiu relevă faptul că aplicarea glicerinei pe pielea iritată este eficientă în restabilirea hidratării și îmbunătățirea funcției naturale de barieră a pielii.

Foto: Margarita Kheruimova

O altă analiză a semnalat că glicerina poate ajuta la accelerarea vindecării rănilor, la protejarea împotriva iritațiilor și la creșterea nivelului de hidratare atunci când este aplicată local.

Mai mult, agenții tensioactivi din apa micelară sunt foarte delicați, deci mai puțin iritanți, reprezentând o alegere excelentă pentru persoanele cu pielea uscată.

2. Îndepărtează murdăria și uleiul

Apa micelară este, de obicei, folosită ca demachiant, pentru că ajută la îndepărtarea machiajului, a murdăriei și a uleiului de pe piele.

Acest lucru se datorează prezenței micelelor, compuși extrem de eficienți în îndepărtarea murdăriei și a uleiului pentru menținerea curată a pielii.

Totodată, micelele pot crește permeabilitatea pielii, permițând produselor de curățare să pătrundă mai adânc în straturile pielii.

S-a demonstrat că glicerina intensifică permeabilitatea pielii, lucru care sporește eficacitatea compușilor de curățare din apa micelară.

3. Apa micelară e potrivită pentru toate tipurile de ten

Apa micelară este incredibil de versatilă, fiind potrivită pentru orice tip de ten, fie uscat, gras sau normal.

Este benefică în special pentru cei cu pielea sensibilă sau cu afecțiuni precum cuperoză, deoarece nu conține ingrediente care pot irita pielea, cum sunt săpunul și alcoolul.

De asemenea, s-a dovedit că glicerina, unul dintre principalii compuși din apa micelară, reduce inflamația și iritarea pielii. În acest sens, un studiu a arătat că aplicarea locală a glicerinei a redus iritarea pielii și a scăzut factorii inflamatori la șoareci.

4. Apa micelară menține pielea curată

Apa micelară poate ajuta la menținerea curată a pielii, mai ales pentru cei cu acnee, pori înfundați sau pete inestetice.

Afecțiuni precum acneea sunt adesea cauzate de porii înfundați, care se pot inflama și ulterior se pot transforma în coșuri.

Deși cercetările privind efectele apei micelare în sine sunt limitate, mai multe studii au constatat că utilizarea produselor de curățare a feței pot ajuta în tratarea acneei și la reducerea numărului de puncte negre.

În plus, apa micelară poate fi aplicată folosind doar o dischetă demachiantă din bumbac, fără a mai fi nevoie de perii faciale și prosoape, care pot răspândi germeni și bacterii.

5. Apa micelară este portabilă și economică

Pe lângă toate beneficiile asociate apei micelare, acest produs minunat este portabil, avantajos și ușor de utilizat.

Deoarece acționează ca produs tonic, de îndepărtare a machiajului și de curățare, prin utilizarea apei micelare se înlătură necesitatea altor produse de îngrijire a pielii, ceea ce eliberează spațiu și reduce dezordinea din dulap.

Apa micelară este grozavă pentru călătorii și poate fi utilă în situații în care nu ai acces la apă curentă. Aceasta este disponibilă și în recipiente mai mici, care sunt de folos atunci când te afli în deplasare sau când nu dispui de prea mult spațiu.

Pe biorigine.ro ai la dispoziție două tipuri de apă micelară bio: Avril – pentru o demachiere delicată și pentru toate tipurile de ten și Ciel d’Azur – Loțiune micelară bio cu aloe vera 76%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy