Cum recunoaștem un site cu publicații de tip ziar online?

0

Exprimarea publică a opiniei pe internet a devenit o normalitate în ultimii ani. Putem găsi pretutindeni site-uri ce își prezintă conținutul sub diverse forme. Apar o serie de întrebări legate de aspectul organizațional, cât și de cel operațional. Care sunt însă criteriile după care se diferențiază un site cu publicații obișnuite de unul tip ziar?

           M-am consultat anterior cu domnul Alexandru Lăzescu, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și președinte al Colegiului Editorial „Ziarul de Iași”. Cu ajutorul dânsului am stabilit reperele în baza cărora am construit aceste rânduri.

Pentru început, am vrut să detaliez condițiile minime pe care un site ar trebui să le aibă pentru a se putea numi ziar. În mod esențial, este nevoie de un brand/ un nume, care se raportează de cele mai multe ori la zona specifică (Ziarul de Iași, Ziarul de Bacău). Numele este în strânsă legătură cu una dintre cele mai importante caracteristici ale site-ului – credibilitatea. Lucrul acesta, de obicei, nu poate fi prezent încă de la început. Credibilitatea crește odată cu existența unui conținut de calitate, precum în urma unor analize sau investigații bine realizate. Relația deschisă cu publicul și intenția de a cultiva cititorii pot de asemenea crea o imagine pozitivă. Un alt lucru care ar putea crește credibilitatea ar fi relaționarea cu alte județe, care ar promova indirect sau direct conținutul respectiv. Există și posibilitatea ca acele baze solide să fie puse din start, iar asta dacă editorul sau persoanele implicate sunt cunoscute. Totuși, cred că nici acest lucru nu poate garanta faptul că acele publicații sunt credibile, accentul fiind pus în mare parte pe conținut.

O altă caracteristică ce trebuie evidențiată ține de actualitatea publicațiilor. Pe site trebuie să fie făcute constant update-uri legate de domeniul de activitate, iar pentru asta trebuie decis ce fel de știri vor fi publicate: internaționale, naționale sau locale. Cele locale presupun mai puțină presiune, fiind axate doar pe noutățile zonei.

Se poate observa cu ochiul liber un site de știri după modul în care sunt așezate în pagină publicațiile. Există rubrici din diferite domenii, cum ar fi cele de legate de politică, sport, economie, cultură etc – după cum apare și în exemplul de mai sus. Prima pagină scoate în evidență de cele mai multe ori actualitățile și știrile de ultimă oră. Cu cât căutăm mai profund, cu atât vom găsi subiecte mai puțin actuale și mai puțin cunoscute. În planul secundar se pot găsi reclame și recomandări, ce au zona specifică destinată publicității.

„Echipa” care operează nu are un număr de angajați pe care ar trebui să îl atingă. Se poate lucra și individual, dar este mai mult decât binevenit un editor. În cadrul redacției nu trebuie neapărat să fie o persoană calificată în jurnalism. Studiul în domeniu poate veni ca un plus, în sensul că se dețin informații mai puțin accesibile. La fel stau lucrurile și la nivelul entităților juridice. Nu este necesar ca acele persoane să aparțină unor astfel de oragnizații, cum ar fi ONG-urile.

Am vrut mai apoi să detaliez care sunt necesitățile înființării unui site de publicații. Din punct de vedere legal, nu există nici o constrângere. Oricine poate să înființeze așa ceva, aspect ce poate fi considerat avantaj, dar și dezavantaj. Nu startul ar fi greu, ci demersul parcurs devine însă puțin mai complicat. Trebuie inițial ales și rezervat un domeniu de activitate, unul care să acopere ideea de publicații online, pentru care se plătește o taxă anuală. Dacă este nevoie, se poate discuta cu o firmă pentru proiectarea site-ului. Modele pot fi găsite pe diferite platforme, cum ar fi WordPress. Un ultim lucru care ar fi necesar ar fi găsirea unei persoane care să facă hosting, dar dacă se plătește mai mult, poate găzdui firma contactată. Sediul este o necesitate, iar în urma înregistrării companiei, el poate aparține firmei. Ar mai exista o opțiune, în cazul în care nu există o firmă, aceea de a fi plasat la propriul domiciliu.

Chiar dacă sunt aspecte pozitive, va exista constant problema sustenabilității financiare. Costurile de începere a unui astfel de proiect sunt relativ mici, dar menținerea pe o linie de plutire, cel puțin, poate fi problematică. Din nou însă, drumul parcurs până la ajungerea la acea linie de plutire are la rândul ei necesități. Este întotdeauna benefică promovarea, ce poate fi făcută prin sponzorizări și publicitate. Rubrica destinată spațiului publicitar poate mări numărul accesărilor. Intrările pe site pot fi făcute prin mai multe surse. Am avut ca exemplu cazul „Ziarul de Iași”, unde domnul Lăzescu preciza că 40% din accesări sunt făcute prin Google, 25-30% prin Facebook, iar restul prin deschideri directe (bookmark). Frecvența accesărilor se poate măsura prin 2 criterii: prin numărul de cititori distincți și prin numărul de vizionări de pagini.

În linii mari, modul în care un site își prezintă produsele spune totul despre ce fel de publicații putem găsi. Odată ce nu se regăsește credibilitatea și calitatea conținutului, ne putem da seama de faptul că acel site se îndepărtează de ideea de ziar online. Totuși, până a ajunge să ne documentăm, putem să-i cunoaștem poziția urmărind aspectul paginii de pornire.

Bianca Grosu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy