„Dăncilă susține Croația și Finlanda pentru Consiliul Europei” – făcătură, prostie sau capcană de presă?

0 136

O informație împachetată într-o știre mai amplă, publicată la oră de noapte, pe 11 aprilie, de portalul național Știripesurse.ro, anunța o senzațională decizie politică a Guvernului României. Aflată în Croația, la Summit-ul cooperării între statele din Europa Centrală și de Est și China („16+1”), Viorica Dăncilă ar fi declarat sprijinul nostru oficial pentru candidatura Croației și Finlandei la Consiliul Europei.

Așa ceva este imposibil din simplul motiv că Finlanda e membră din 1989, iar Croația din 1996. România a aderat cu greu, cu peripeții și cedări, în 1993. Ba în 1995 a fost primită și Republica Moldova, organizația numărând în prezent 47 de state membre, dintre care 27+1 din Uniunea Europeană. Țările membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, acel tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept, care a tulburat-o recent la Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți. Deloc ca fapt divers, unul dintre organismele consultative ale consiliului este des invocata Comisie de la Veneția (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, după numele oficial), care tulbură pe și mai mulți în România.

Pe lângă „combinația” pentru Consiliul Europei, știrii i se dă greutate suplimentară. În urma discuțiilor Vioricăi Dăncilă cu omologul croat Andrej Plenković, „ambii premieri au pus accent pe consolidarea și diversificarea cooperării în cadrul formatului trilateral România-Croația-Finlanda”. Să fie vreun parteneriat strategic, un triunghi inedit? Nici vorbă. E un cadru de lucru simplu, curent, la nivelul Uniunii Europene. Se referă la cooperarea pe 18 luni a trei președinții succesive ale Consiliului Uniunii. După noi vine Finlanda, apoi Croația. Asta e tot, un trio. 

Informația de acuratețe, referitoare la întâlnirea de joi a celor doi premieri, este disponibilă pe site-ul oficial al guvernului. Pe lângă agenda și aspectele legate de președinția Consiliului Uniunii, asigurate de România, reținem problema finalizării negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, ceea ce are într-adevăr legătură cu „trilaterala”. Cât privește strict Consiliul Europei, organizație independentă de Uniunea Europeană, fără vreo legătură cu Consiliul European sau Consiliul Uniunii Europene, prim-ministrul Dăncilă a transmis totuși ceva. E vorba despre sprijinul Guvernului român pentru candidatura ministrului croat de externe pentru postul de Secretar General al Consiliului Europei. Un gest frumos, în anul în care organizația cu sediul la Strasbourg împliniște și ea 70 de ani de existență. Pentru rigoare, pe 5 mai.

Dincolo de acest lămuriri, întrebarea din titlu rămâne în picioare. Răspunsul sau amestecul de răspunsuri îl decide fiecare pentru sine. Merită efortul, ca pentru o imunizare. Nu citești asemenea tâmpenii în fiecare zi.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More