Decizie radicală: Aproximativ 1.4 milioane de transsexuali, scoși în afara legii

0 6

Administrația Trump a făcut zilele trecute, potrivit New York Times, cea mai drastică mișcare, din cadrul unui efort guvernamental fără precedent, de a renunța la recunoașterea și protecția persoanelor transsexuale (transgender) în temeiul legii federale a drepturilor civile. Astfel, se are în vedere definirea strictă a genului ca fiind o stare biologică care nu poate fi schimbată, determinată de genitalele copilului la naștere.

Foto: Yana Paskova for The New York Times

O serie de decizii ale administrației Obama au slăbit conceptul juridic de gen în programele federale, inclusiv în educație și îngrijirea sănătății, recunoscând genul în mare parte ca alegere a unui individ și care nu este determinată de sexul atribuit la naștere.

Acum, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane se află în plin efort de a stabili o definiție legală a sexului.

Departamentul a susținut în nota sa că agențiile guvernamentale cheie trebuie să adopte o definiție explicită și uniformă a genului „pe o bază biologică clară, bazată pe știință, obiectivă și administrabilă”. Definiția propusă de agenție ar defini sexul ca fiind bărbat sau femeie, neschimbat și determinat de organele genitale cu care se naște o persoană, conform unui proiect. Orice dispută legată de sex ar trebui să fie clarificată folosind teste genetice.

„Sexul înseamnă starea unei persoane ca bărbat sau femeie pe baza unor trăsături biologice imuabile identificabile după sau înainte de naștere. Sexul enunțat pe certificatul de naștere al unei persoane, așa cum a fost emis inițial, constituie o dovadă definitivă a sexului unei persoane, dacă nu este respinsă de dovezi genetice fiabile”, se arată în propunere.

Noua definiție ar eradica, în esență, recunoașterea federală a celor aproximativ 1,4 milioane de americani care au optat să se recunoască – chirurgical sau altfel – ca un alt gen decât cel în care s-au născut.

Mișcarea ar fi cea mai importantă dintr-o serie de manevre, mari și mici, de a exclude populația de la protecția drepturilor civile și de a renunța la recunoașterea mai rapidă a identității de gen a administrației Obama. Administrația Trump a încercat să interzică persoanelor transsexuale să servească în armată și a atacat în mod legal protecția drepturilor civile pentru grupul înglobat în legislația națiunii privind sănătatea.

Grupurile pentru drepturile civile s-au întâlnit cu oficialii federali în ultimele săptămâni pentru a se opune definiției propuse.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze propunerea de proiect privind sănătatea și serviciile umane. Departamentul de Justiție nu a fost încă chemat să formuleze o opinie legală oficială, potrivit unui oficial din cadrul acestuia care nu a fost autorizat să vorbească despre acest proces.

Harper Jean Tobin, directorul politicii Centrului Național pentru Egalitatea Transsexualilor, un grup de advocacy, a numit mișcarea drept „luarea unei poziții juridice extrem de agresive, care este incompatibilă cu zeci de decizii ale instanțelor federale”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More