Dispărut? Decedat? Nu, doar…micșorat

0 24

Pentru că e sâmbătă și pentru că ne dorim să credem că lectura încă mai ocupă un loc în viața noastră, venim cu o recomandare de carte pe care o puteți parcurge în câteva ore.

Iubito, eu mă micșorez!” scrisă de controversatul Pascal Bruckner este povestea „fragmentării” umane cu fiecare decizie luată pentru a-i mulțumi pe ceilalți în detrimentul protejării propriului univers.

Solange: bogată, frumoasă, roșcată, 1,85 m. O minune de femeie! Léon: simpatic, orfelin, 1,66. Dragostea lor este nebună, oarbă, totală, rodnică: primul dintre cei patru copii ai lor nu întârzie să apară la nouă luni de la căsătorie. Dar, vai! Cu fiecare progenitură, Léon mai scade câteva zeci de centimetri, devine – spre disperarea lui – din ce în ce mai mic în ochii celor pe care îi iubește…

Nu vrem să dezvăluim chiar tot până la finalul cartii, pentru că am recomanda și altora să îi dea o șansă. E o lectura amuzantă, placută, ușoară iar mesajul pe care il poti desprinde e chiar constructiv.

Pe de altă parte, pare că întreg romanul este o metaforă a pierderii importanţei în familie a bărbatului, odată cu apariţia copiilor. Din a fi centrul atenţiei, bărbatul ajunge oarecum izgonit, umilit şi insignifiant. Bruckner reuşeşte să ridice o problemă actuală în discuţie, și anume redefinirea rolului soţului în familie. Este soţul secolului 21 un bărbat sau doar un biet bărbăţel?

Devenim mici sau mai mici pe masură ce timpul trece, până ajungem să nu mai fim pe placul celor de dragul carora am permis să ne lăsam „micșorati”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More