Elevi din Gheorgheni – România, vor fi ”instruiți” despre cum e cu autonomia

0 6

Ieri, presa națională s-a umplut de articole referitoare la rezultatul controlului efectuat de Corpul de Control al Ministerului Educației Naționale în cazul Liceului Pallo Imre din Odorheiu Secuiesc, unde, în 4 iunie, elevii au desfășurat în timpul orelor de curs o activitate de comemorare a Tratatului de la Trianon. Corpul de Control a constatat că acțiunea a avut un caracter politic, separatist, încalca legea și a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor implicați, de la directorul liceului până la profesori și învățători. Ba mai mult, a precizat că e o problemă cu colaborările pe care școlile din Harghita le au cu școli din alte țări, întrucât protocoalele de colaborare nu au girul Inspectoratului Școlar și nici nu sunt traduse în limba română pentru a putea fi evaluate sub aspectul legalitații și efectelor pozitive asupra elevilor. Subiectul protocoalelor cu alte școli a apărut în acest context pentru că directoarea liceului din Odorheiu Secuiesc a susținut că activitatea din 4 iunie a avut loc în cadrul unui proiect de artă grafică cu o altă  școală din Ungaria.

Iată că ni se dă dreptate de la cel mai înalt forum, ministerul. Pentru ca să nu uităm, publicația noastră a semnalat prima această problemă.
Că e o problemă reală cu aceste colaborări între școli o arată și o știre apărută acum în presa locală de limba maghiară conform căreia în 22 septembrie va avea loc la Gheorgheni o altă acțiune care implica elevi din localitate și în care aceștia vor fi instruiți despre cum stă treaba cu autonomia în cotidian, sau cum e cu autonomia comunității maghiare cu ajutorul noțiunii de reziliență. Și de parcă nu ar fi suficient, în program elevii vor auzi și despre activitatea politică a europarlamentarilor maghiari, interpretarea acesteia, dar și despre încălcarea drepturilor minorităților etc.
Iar această activitate este organizată, printre altele, de către Consiliul Elevilor din Gheorgheni, cu sprijinul bisericii romano-catolice din localitate, dar și cu ajutorul Facultății Eszterhazy Karoly din Eger, Ungaria.

Iată un exemplu care arată foarte clar cum funcționează unele dintre proiectele cu școli din Ungaria și cam ce învață elevii din școlile din județul Harghita în astfel de proiecte comune.
Despre acest proiect ce știți domnule inspector școlar general Gârbea Petru? Ce măsuri veți lua ca elevii să nu fie instigați și învățați de mici cu astfel de idei, ale autonomiei și scindării? Ne mai mirăm că trăim situații cum a fost cea de la Odorheiu Secuiesc? Iată dovada că nu este singulară. Și sunt convins că situațiile precum e cea de la Gheorgheni, de sâmbată, sunt numeroase.
Oare Ministerul Educației știe de activitatea de la Gheorgheni și că acel Consiliu al Elevilor organizează așa ceva? Poate că e cazul unei noi verificări a Corpului de Control.

Pentru cine nu știe, Consiliul Elevilor este organizat şi funcţionează conform Regulamentului – cadru aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4247 din data de 21.06.2010, publicat în Monitorul Oficial.

Elevii nu au nevoie de instigare, ei au nevoie de condiții pentru a învăța. Ei nu au nevoie de politică în școală sau în actul educațional. Politica trebuie lăsată politicienilor. Elevii trebuie să fie preocupați de învățătură, pentru că doar așa se vor realiza în viață, ceea ce reprezintă lucrul esențial pentru fiecare dintre noi.

D.E.

Post-ul Elevi din Gheorgheni – România, vor fi ”instruiți” despre cum e cu autonomia apare prima dată în Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More