Exclusivitate: Dezvăluiri de criză din Consiliul Tripartit. Cu Dumitru Costin, președintele BNS

0

Discuțiile de la întrunirea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social de ieri, descrisă ca adevăratul start al adoptării măsurilor de sprijin pe plan economic și social, s-au axat pe soluțiile necesare pentru păstrarea locurilor de muncă și menținerea viabilității activităților în cât mai multe sectoare economice, se arată în comunicatul oficial remis de Guvern. Setul de măsuri ce urmează să fie analizat și adoptat în ședința de astăzi vizează, conform documentului:

● Creșterea lichidității companiilor;

● Sprijinirea plății șomajului tehnic de către companii pentru angajații care își vor suspenda temporar activitatea;

● Reducerea interacțiunii directe a cetățenilor cu instituțiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale;

● Stimularea capacităților de producție pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecție, dezinfectanți.

Consultările cu reprezentanții Consiliului vor continua în cadrul unui mecanism permanent, sindicatele și patronatele urmând să fie implicate în definitivarea soluțiilor necesare pentru reducerea efectelor economice și sociale produse de epidemia COVID-19, se mai arată în comunicat.

În cursul serii, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, anunța că impactul pachetului de măsuri pregătit va fi de aproape 2% din PIB în următoarele trei luni. Amănunte sunt disponibile pe majoritatea portalurilor de știri, un rezumat clar fiind accesibil pe G4Media.ro. Anumite informații au scăpat și din zona patronală, sau în numele lor, în funcție de interese și accesul preferențial la rețelele mass-media. Mai greu s-a auzit centralele sindicale.

■ Avem și sindicaliști cu minte limpede și responsabilă

Ca și în alte situații de criză, una dintre vocile distincte, lucide din rândul liderilor sindicali este cea a lui Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical. BNS, înființat în noiembrie 1991, este una dintre cele cinci mari confederaţii sindicale reprezentative din România, având în componenţa sa aproximativ 320.000 de membri de sindicat, lucrători din companii private sau din sectorul public. BNS este alcătuit din 40 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile și interesele lucrătorilor din ramurile: construcţii de maşini, transporturi, gospodărie comunală, construcţii şi materiale de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, servicii tipografice, electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, cultură, energie, industria textilă, sănătate, administraţie publică, agricultură, finanţe-bănci, minerit şi geologie, sport.

Dumitru Costin/ foto: cursdeguvernare.ro

La întâlnirea de ieri, Dumitru Costin a susținut un set de principii și a propus o listă de măsuri de o coerență imposibil de combătut. Sunt expuse pe site-ul oficial bns.ro. Pentru ușurința documentării le regăsiți în comunicatul de mai jos:

După-amiază și seara, Guvernul urma să lucreze la proiectele de acte normative și să le transmită partenerilor sociali pentru a-și exprima punctele de vedere până la începerea ședinței de Guvern.

■ Pericolul scutirilor la grămadă de la plata contribuțiilor pentru sănătate, pensii și șomaj

Unul dintre principiile de bază avute în vedere de toată lumea este cel al solidarității între Guvern și partenerii sociali. O nuanțare cu accente decisive, dezvoltată de Dumitru Costin în exclusivitate, este următoarea: „Avem nevoie de solidaritate între Guvern și partenerii sociali așa încât companiile sau angajatorii care dau oamenii afară în această perioadă să nu beneficieze de niciun tip de măsură de sprijin din banul public. Ei au luat deja deciziile, pe ei nu-i interesează să traversăm cu bine perioada asta de criză. Ca principiu, Orban a fost de acord, la fel și Steven van Groningen (președintele Raiffeisen Bank România, care reprezenta Consiliul Investitorilor Străini – n.a.). O chestiune de subliniat care nu va apărea în comunicate și care i-a tulburat pe cei de la patronate, acum. Toată lumea din mediul de afaceri avansează idei că să nu mai plătim nu știu ce taxe sau să se amâne la plată diverse taxe și contribuții. Noi am spus de la bun început să împărțim mediul economic din România în trei categorii. O categorie este cea a companiilor care nu sunt afectate, care merg bine-mersi, mai mult – au și cereri suplimentare, deci le merge business-ul. O a doua categorie sunt companiile care au restrângeri de activitate, iar o a treia categorie sunt angajatorii unde activitatea este deja suspendată sau urmează să fie suspendată pe durata decretului prezidențial. Atunci, măsurile trebuie să fie diferențiate. De exemplu, nu văd de ce să nu-și plătească contribuțiile unii care duduie în momentul de față, cum sunt producătorii de mâncare sau comerțul din marile lanțuri de retail sau industria farma.

Noi, cei de la BNS, am insistat asupra unui lucru: am putea să acceptăm pentru categoriile 2 și 3 pe care le-am menționat, cu activitatea restrânsă sau suspendată, niște amânări la plată, dar singura componentă cu care nu suntem de acord este cea legată de alimentarea fondului public de asigurări de sănătate. Orban a spus că, de principiu, și ei sunt împotriva oricăror tipuri de măsuri prin care să nu se achite cel puțin contribuția la sistemul public de pensii, la sistemul public de sănătate și la sistemul public de șomaj, mai ales că au fost patronate care au susținut scutirea sau amânarea la achitarea taxelor și impozitelor. Avem pensii de plătit, avem fondul de sănătate care trebuie să funcționeze optim, avem măsuri de sprijin pentru șomaj tehnic – acestea n-au cum fi alimentate din altă parte”.

■ Trebuie stopat abuzul de certificate de forță majoră

Un alt subiect discutat, destul de sensibil și improbabil de regăsit curând în comunicate de presă, privește Camerele de Comerț. „Prin lege, au dreptul să emită contra unei sume certificate de forță majoră. În momentul de față, mai multe firme din România deja abuzează de acest concept de forță majoră. E descrisă în codul civil și nu are nicio legătură cu situația de față. Acel certificat dă firmei posibilitatea să întrerupă fără niciun fel de sancțiune orice tip de contract are. Spre exemplu, are un contract să-ți furnizeze medicamente sau materiale sanitare, la un anumit preț și în anumite condiții, își trage un certificat de-ăsta, ți-l trimite și anunță că reziliază unilateral contractul, după care se apucă să vândă la alții care îi dau de trei ori prețul”, a explicat președintele BNS.

Pe abuzivii care-și fac da cap în România în voia cea mare i-a dus mintea la încă ceva. Iată dezvăluirea lui Dumitru Costin: „Avem deja cazuri concrete de angajatori care, pe baza acestui certificat, nici măcar și-au dat afară oameni, ci le-au comunicat în scris că le-au suspendat contractele individuale de muncă. Un exemplu este lanțul hotelier Continental. Aseară (luni – n.a.), 150 de angajați numai la Sibiu au fost anunțați că au contractele suspendate pe perioadă nedeterminată. Nu i-au trimis în șomaj ca să-și poată lua indemnizația. Sunt la cheremul angajatorului că așa vrea el”. O speranță se conturează, totuși: „Se lucrează la o modificare legislativă în regim de urgență pentru ca acest lucru (eliberarea cetificatelor – n.a.) să nu poată fi făcut de Camerele de Comerț, ci – pe o durată limitată – de Ministerul Economiei, numai cu o justificare solidă”.

Față de gravitatea crizei, se conturează deja galeria celor care o tratează cu totală iresponsabilitate și sfidare. Pe primul loc, greu de detronat și deloc surprinzător, se află Banca Națională a României. Nu doar că la Tripartita de ieri nu au avut reprezentant, deși e obligatoriu cu de la lege impunere, dar Isărescu nu i-a băgat în seamă niciodată din 2011 încoace, de la înființarea Consiliului. Am aflat acest „detaliu” de la Dumitru Costin. Subiectul despre va fi dezvoltat într-un material separat, dacă tot ne-a terorizat, ieri, eternul consilier isărescian Adrian Vasilescu, declarând cu repetiție că Societatea românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile”. Pe Vasilescu nu s-a găsit nimeni să-l izoleze cum se cuvine până acum. Timpul nu-i pierdut, însă.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More