Exercițiu de amploare al NATO la granița cu Rusia. Polonia și România încalcă un vechi tratat, denunță Rusia

0 6
Aproximativ 18.000 de soldaţi din 19 ţări, în principal membre ale NATO, participă la exerciţiul Saber Strike care începe duminică în Polonia şi ţările baltice, condus de armata americană pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, relatează caleaeuropeana.ro.
Această desfăşurare, una dintre cele mai importante din Europa pentru forţele americane de la sfârşitul Războiului Rece, este destinată să liniştească statele europene aliate ale Washingtonului situate cel mai la est, care sunt îngrijorate din cauza frecventelor manevre militare ruse din vecinătatea lor şi a conflictului ucrainean, notează sursa citată.

A opta ediţie a acestui exerciţiu anual, care va avea loc între 3 şi 15 iunie, coincide cu informaţia apărută săptămâna trecută în Polonia potrivit căreia această ţară ar intenţiona să participe la finanţarea unei prezenţe sporite a forţelor armate americane pe teritoriul său. „Această propunere scoate în evidență necesitatea clară și actuală a unei divizii permanente a armatei americane desfășurată în Polonia, angajamentul Poloniei de a oferi un sprijin semnificativ care ar putea ajunge la 1,5-2 miliarde de dolari prin înființarea de instalații militare comune și asigurarea unei desfășurări mai flexibile a forțelor SUA” precizează documentul ministerului.De altfel, Alianța și-a anunțat intenția la ultimele reuniuni ministeriale de a transforma structura de comandă a NATO prin înființarea unor noi comandamente, unul dedicat protejării liniilor de comunicare maritimă între ambele maluri ale Atlanticului – cu sediul la Norfolk (Virgina) în SUA – și un altul consacrat desfășurării și mobilizării rapide a forțelor aliate pe teritoriul Europei – cu sediul (probabil) în Germania. O decizie concretă este așteptată a fi conturată la reuniunea miniștrilor Apărării, programată pentru 7-8 iunie la Bruxelles, cu o lună înaintea summitului decizional unde acest subiect reprezintă una din temele distincte.

Pentru a facilita o decizie americană în acest sens, documentul Ministerului polonez al Apărării face referire și la aspectul ”partajării echitabile a responsabilităților” (în termeni de specialitate – burden sharing”, subliniind contribuția militară și financiară a Poloniei.

Pentru a cimenta legăturile sale militare cu Washingtonul, Polonia a semnat în martie un contract de achiziţionare a unui sistem antirachetă american Patriot, pentru 4,75 de miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro). Rusia a denunţat proiectele de dezvoltare a acestui sistem în Polonia şi România, afirmând că încalcă un vechi tratat din 1987.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More