Fără patimă: Alba-neagra sau de la luciditate la noaptea minții. Cu Frans Timmermans

0 25

Oricât de îngăduitor ai vrea să fii cu un politician de calibru al Uniunii Europene, personalizat de o vreme încoace prin declarațiile și observațiile corecte și neconvenabile la adresa regimului de la București, nu ai cum să îl favorizezi prin aplicarea unui dublu standard otrăvit dacă ești om serios. Nu e corect să îl judeci cu altă măsură decât pe pe ai noștri. Cap de afiș al zilei este olandezul Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans, cunoscut după numele de scenă politică Frans Timmermans. Porcăit în mod constant de reprezentanții și asociații cui conduc țara noastră, prim-vicele Comisiei Europene câștigase un capital nesperat de simpatie după ce niște minți ușor netede, ca anvelopele slick din Formula 1, îl incluseseră într-o plângere penală de grup de râdeau și lăutarii români aflați în cantonament la Bruxelles.  

Candidatul unic al socialiștilor europeni pentru șefia viitoarei Comisii a tras o fugă, luni, la București (și) ca să-și ia „tainul” omagial constând în togă (halat), tocă și diplomă de Doctor Honoris Causa din partea unei școli superioare de științe politice și administrative ajunsă în criză de credibilitate. Grosul declarațiilor făcute conțin avertismente pe măsura sarcinilor ce-i revin în Comisie, anume mai bună legiferare (reglementare), relații interinstituționale, statul de drept (domnia legii) și Carta drepturilor fundamentale.

Cuvintele sale, după ce a reamintit că societatea nostră se bazează pe trepiedul reprezentat de democrație, domnia legii și respectul pentru drepturile fundamentale, iar acestea nu se pot instrumentaliza una împotriva celeilalte, au venit ca un pansament pentru societatea noastră atât de răscolită, de tulburată: „Ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, este că foarte des Comisia Europeană, Consiliul Europei critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare și uneori această sporire a ingerințelor este apărată cu argumentul <<Noi am câștigat alegerile>> și când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că ei dețin majoritatea și <<trebuie să fim ascultați, pentru că noi deținem controlul>>”. A continuat tăios: „Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este reinterpretată după ideea <<câștigătorul ia totul>>, atunci cu siguranță veți vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o corupție crescută, pentru că, atunci când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”. De la o sursă la alta apar diferențe de traducere, ușoare refrazări, însă acestea nu afectează esența problemelor descrise.

Din păcate, Timmermans e pe cale să-și piardă susținătorii și simpatizanții români după o altă afirmație, să-i spunem nefericită, deși denotă cu totul altceva. A slobozit-o în discursul susținut la primirea titlului onorific. Referind-se la aderarea Românie la UE a spus: „Nu este niciun dubiu în mintea mea că, dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina ar fi făcut și în România”. Îți revii cu greu din șoc. Noi știam că garanțiile principale de securitate vin de la NATO. Plus că unii nu uităm, nici să fim cumpărați în viu de Soros, „contribuția” franco-germană la criza ucraineană.

După o asemenea afirmație revoltătoare, nu știi cum să îl tratezi pe politicianul care, periodic, luminează România cu evaluări demolatoare la adresa PSD. Doar ca mâine-l vedem pe afișele lor elecorale. I s-o fi trăgând ceva, că om e, de la startul carierei în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei. Pe la începutul anilor ’90, a fost numit secretar adjunct la ambasada din Moscova. Sau de la etapa parcursă după 1994. Întâi a făcut parte din echipa comisarului european pentru relaţii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier şi secretar privat al lui Max van der Stoel, Înalt Comisar pe probleme de minorităţi naţionale în cadrul OSCE. Câte umilințe, câte ingerințe am îndurat în special din partea lui van der Stoel nu se povestește azi, că nu dă bine la profilul proeuropean. Culmea-i că nu îi vrem puși la zid. Ne mulțumim cu puțin, vrem să ne lămurim cu cine avem de-a face.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More