Fără patimă: Daciada delirului antieuropean

1 177

Un amestec de prostie, confuzie, incompetență, ticăloșie și iresponsabilitate a cotropit spațiul public începând de miercuri în legătură cu o întâmplare, petrecută la Bruxelles, a cărei protagonistă este Laura Codruța Kovesi. S-au rostogolit grosolan afirmații străine de realitate din care rezulta că hulita procuroare „a primit rezultatele primului organism european implicat în procedura de selecție a procurorului-șef al Parchetului European”, cu accent pe „această decizie valorează 50% din verdictul final”. Ca în multe alte ocazii, totul decurgea (aparent) ca la o comandă, deși de vină poate fi o sfântă comoditate, dublată de amestecul otrăvitor descris mai sus.

Timp de ore întregi, capul de afiș l-a ținut preluarea vorbelor unei fătuci care prestează la o televizuină străină de echilibru în acest subiect. După multe ceasuri, Monica Macovei a bâiguit ceva despre un vot indicativ, fără să intre în amănunte pe înțelesul românului. Abia târziu în noapte, o jurnalistă militantă pe frontul Justiției a reușit (parțial) să se apropie de adevărul votului din Coreper II. Se-tâmpla la o nocturnă TV, cea de unde un număr semnificativ de concetățeni s-a obișnuit să-și ia o rație sănătoasă de Cristian Diaconescu. Abia joi dimineață s-a auzit o voce clară, a europarlamentarului Siegfried Mureșan, care declara că votul invocat nu are însemnătate. Din păcate pentru el, nu s-a oprit la atât și-a dat-o rău în gard cu o confuzie despre modul cum Consiliul decide împreună cu Parlamentul European prin procedură legislativă ordinară (codecize).

Este atât de dramatic ce se întâmplă, în România, pe sectorul informațiilor responsabile, de acuratețe, în asemenea momente, în situații sensibile, încât nici nu mai contează că e vorba de LCK.

N-au reperat-o de-ajuns

Coreper se traduce prin Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, sunt două de fapt și, alături de peste 150 de grupuri de lucru și comitete foarte specializate, cunoscute drept grupuri de pregătire ale Consiliului, sprijină Consiliul Uniunii Europene. Extrem de important, Coreper nu este un organ de decizie al UE și orice acord asupra căruia convine poate fi repus în discuție în Consiliu, care are competența de a lua decizii. (Pentru verificări și documentări, www.consilium.europa.eu e o sursă de acuratețe.) Mai clar, nici vorbă de organism european sau 50% din verdictul final.

La Coreper II participă șefii de misiuni diplomatice (ambasadorii), în timp ce adjuncții sau prim-colaboratorii lor activează în Coreper I. Conducerea este asigurată de reprezentantul țării care deține președinția Consiliului Afaceri Generale.

Coreper II pregătește lucrările pentru patru formațiuni ale Consiliului: Afaceri Economice și Financiare, Afaceri Externe, Afaceri Generale și – iată de ce a ajuns „povestea” cu LCK acolo! – Justiție și Afaceri Interne. Alte șase formațiuni sunt în dreptul Coreper I. Reuniunile lor reprezintă cadrul de lucru al Consiliului UE. La acestea participă miniștri sau secretari de stat din fiecare stat membru și sunt prezidate, cu excepția Consiliului Afaceri Externe de cine reprezintă țăra care deține președinția semestrială a Consiliului. Pălărie-ntr-un picior, ghici România ce-i?!… De subliniat este că oricare formațiune poate adopta un act din domeniul de competență și indiferent de act, acesta se reține ca al al Consiliului, formațiunea nefiind menționată.

Fără a intra acum în alte amănunte, e ușor de înțeles cum am fost manipulați/ intoxicați/ prostiți pe față în legătură cu votul de 50% din verdict. De-a dreptul îngrozitor, căci îngrijorător era cu ani în urmă, este că ne raportăm la informații europene elementare, din pachetul de bază ce-ar trebui stăpânit de oricine se exprimă în spațiul public pe astfel de subiecte. Că nu știu, că omit, fie ei gazetari, analiști sau politicieni, nu sunt justificări, ci demonstrează dimensiunea porcăriei servite românilor.

Socoteala cu procurorul-șef european e alta decât ni s-a spus

Dacă nu apărea OUG nr. 8/2019, privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului, din 12 octombrie 2017, pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European, probabil că un lot semnificativ de „corifeii” care predică aiurea justiția și europenismul nu descopereau Regulamentul. În cursul zilei de joi, s-a furnizat în presă, în bătaie de joc, un link pe versiunea în engleză, scăpând, să zicem, cea în limba română. Brusc, cică LCK nu îndeplinește condițiile de șefie.

Tudorel Toader și-a luat încă o rație de hiuduieli, dar interesant este că el n-a catadicsit să explice ce se-ntâmplă, după cum nici partizanii atât de detestatei Luluța nu i-au sărit limpede în ajutor. Prea-cinstiții analiști au aburit-o și ei. E vizibil, astfel, cum confuzia consolidată pare a conveni tuturor părților. Ca de obicei, în dauna românului. 

Concret, în ordonanță se stabilește modalitatea de desemnare a candidaților guvernului pentru funcția de procuror european și cea de procuror european delegat, noțiuni cvasinecunoscute publicului. Dar procurorul-șef? Nimic, nimic? Păi, nimic, fiindcă România nu are treabă cu desemnarea acestuia. Scrie la Regulament.

Conform art. 14, procurorul-șef este numit, de comun acord, de Parlamentul European și Consiliu dintr-o listă de candidați. Selecția pornește de la un apel deschis Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, urmat de procesarea efectuată de un juriu de selecție. Acesta întocmește o listă scurtă, transmisă apoi Parlamentului European și Consiliului. Adică, pe înțelesul tuturor taberelor de militanți agresivi, dacă vor s-o pună pe LCK peste capul României, o pun.

Necazul final, interpretează unii, ar veni de la calificările profesionale. Vezi bine, Kovesi nu e procuror de nivelul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție. Doar că Regulamentul vorbește despre „calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele membre respective”. Prin urmare, e suficient să deții calificările, nu funcția. Iar dacă așa zice Regulamentul european, așa se face, nu-i altă cale oricât s-ar da peste cap Guvernul Dragnea condus de Dăncilă. Cam grosolană mistificarea, dar trebuie să fii totuși atent ca să nu-ți scape. Indiferent ce părere ai despre ambițioasa Kovesi.

Răul captivant

Inflamarea sentimentelor antieuropene a fost forțată într-un perfect și ridicol stil românesc de plângerea depusă de Lumea Justiției la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Pentru presupuse „fapte de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informații false, toate în legatura cu falsificarea Raportului MCV” sunt avute în vedere cinci categorii de făptuitori. Pe lângă echipa de redactare a raportului, ce urmează a fi depistată, sunt vizați Frans Timmermans (prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar european pentru o mai buna legiferare, relații instituționale și Carta drepturilor fundamentale), Vera Jurova (Comisar european pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie), Angela Cristea (șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România) și procurorul general Augustin Lazăr.

Este știut la această oră, pe Timmermans și Jurova trebuie să-i caute de imunitate la Curtea de Justiție a UE. Ceea ce, așa cum câteva minți lucide au semnalat deja, va arunca în derizoriu întregul conținut al plângerii, chit că unele fapte reclamate sunt solide. Faza e că, până la un comunicat oficial de la Bruxelles, nu s-a găsit – întâi și întâi – măcar de leac un cap de fost sau actual europarlamentar, de comisar sau fost comisar european al României să dea cu dușul peste plângere. A da câteva nume nu are rost.

Rost, și încă unul grav, are avertismentul că românilor li se exploatează, în regim de actualizare, o vulnerabilitate latentă. Informația de esență europeană alterată intră-n can brânză. Apetența pentru regăsirea și consolidarea profilului de victimă, de popor ales hăituit, impune o singură terapie. Cu informații corecte. Greu de spus câte șanse va avea din moment ce întrecerea asta antieuropeană îl și captivează, și capturează pe sensibilul român.

Viorel COSMA

1 Comentariu
  1. Noru spune

    Bravo, scurt si la obiect. Acum vreo 30 ani se numea rea vointa daca nu urmai linia partidului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More