Fără patimă: Dăncilă, toleranță zero față de Dăncilă?

0

Cu rectificarea bugetară consumată ieri, la Guvern, ne-am lămurit. Nu există îndoieli, e cu minusuri care dau cu plus. Stăm mai departe cu ochii larg închiși pe ALDE și mai discutăm. Așteptăm ziua când pleacă de la guvernare, nu?

În contextul actual, interesul publicului larg era gata fie mutat spe promisul pachet de condamnări dure minim garantate pentru criminali, violatori și pedofili. Declarațiile premierului aduceau a plating fastuos cu varză de Caracal. Sau de Videle. Internauții utilizatori de cap conform destinației principale au răsplătit-o cu vârf și îndesat. I-au descris călduros nepotrivirea speculativă între fluturata OUG și domeniul legislativ în care vrea să facă schimbări. Orice ar recita în rime pesediste, românii au spus altceva la ultimul referendum. Adăugăm unul nou, special dedicat „pachetului”. O să-l convoace fix în ziua când ajunge președinte. De țară. Fără a lungi vorba, cineva i-a dat stingerea cu totul explicându-i, ca la școala postliceală ajutătoare de guvernanți, că dacă pedeapsa pentru un violator și un criminal e egală, violatorul e încurajat să își omoare victima. Se-aude cum sună liniștea.

A existat atunci și o lucrare confortabilă pentru Vasilica Viorica de la Victoria. Pachetul de condamnări i-a fost acoperit de nefericitul Dan Barna al USR. El a încasat-o la foc automat, cu rafinamente de imaginație transpuse în cuvinte săltărețe, după declarațiile sale aiuritoare despre drama de Caracal, care nu s-ar fi petrecut cu el președinte. A întrecut-o pe Dăncilă la bășcălie generalizată acumulată, ceea ce nu e la îndemâna oricui decât dacă face eforturi sau se dă singur în vileag. (Pentru relaxare, găsiți aici o selecție minunată de poante pe seama dreptaciului interpret de neomarxism.)

Captivați fiind de punctele de focus, au scăpat neobservate câteva cuvinte splendide, probabil sincere, din declarația oficială furnizată de madam Dăncilă la locul său de muncă, preluate cu maximă generozitate și minimă atenție. În partea de argumentare a „sancțiunilor drastice”, zicea așa: „Am zero toleranță pentru lipsa de umanitate și lipsa de respect față de cetățean”. După care continua: „Am zero toleranță pentru greșeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate și profesionalim, la erori de procedură și nerespectarea legii”. Nu e decupaj speculativ, nu e rupere de context. Sunt declarații ferme de principiu. Ce se concretizează din ele, fiindcă i se aplică și ei, și echipei guvernamentale?! Cuvintele conțin esența a ce (ne) fac guvernele rotite după 2016. Sunau așa, nefiresc, seducător, era de parcă s-ar fi dat singură afară. Iohannis, garantat 100%, nu s-a prins.

Odată cu rectificarea bugetară, în forma cunoscută, ni s-a relevat însă alt palier de toleranță zero. A prim-ministrului față de tentațiile președintelui de partid și invers. Om vedea ce iese, mai cu seamă cum ieșim din această metaforă biunivocă.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More