Medicii din Toplița luptă contra virusului COVID-19 cu suluri de hârtie și elastice de bucătărie

0

Foto: https://www.libertatea.ro

 

“Nu avem măști de aproximativ o săptămână și jumătate. Iar materialele de protecție pentru un spital de nivel 3 sunt, acum, un pachet de elastice de bucătărie și un sul de prosoape de hârtie”, povestesc cadrele medicale de la Spitalul Municipal din Topliţa.

Mihaela Dan, managerul spitalului din Toplița, recunoaște, pentru cititorii ziarului Libertatea că “măștile din hârtie au fost și ele o variantă”. În schimb, primarul a trimis un mesaj din biroul său, fiind “blindat” cu mănuși și mască, spunându-le locuitorilor că așa ar trebui să fie echipați chiar și vânzătorii din magazine. La spitalul din Topliţa lucrează 227 de angajaţi, dintre care 37 de medici şi 107 asistente. În plină pandemie, aceşti oameni, aflaţi în prima linie a războiului cu COVID-19, susțin că au primit, în loc de scuturi, nişte praştii cu care ar trebuie să protejeze.

Conducerea a văzut pe net cum se fac măştile din hârtie

Criza de măști de protecţie din Spitalul Municipal Topliţa a început acum o săptămână și  jumătate, iar ieri, cadrele medicale au primit din partea conducerii “materiale pentru confecționarea măștilor de unică folosință”: câte un sul de prosoape din hârtie și câte o pungă de elastice colorate. “Materialele” au fost distribuite de un angajat de la biroul administrativ al spitalului.

“Celor din conducere le-a venit ideea după ce au văzut pe YouTube că se pot confecționa măşti şi din hârtie, şi au trimis pe fiecare secție hârtie și elastice”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un cadru medical de la Spitalul Topliţa.

Cadru medical: «Ne spălăm măștile cu dezinfectant și le refolosim»

Angajatul spitalului din Topliţa a declarat pentru Libertatea: “Cei care lucrează la urgență şi vin primii în contact cu bolnavii au doar câte o mască pe tură. Şi ne mai mirăm că aproximativ 14% dintre cei infectați cu COVID-19 sunt cadre medicale?!” Am preferat să refolosim măști purtate, pe care le spălăm, decât acea tâmpenie din hârtie. Cadru medical din Spitalul Topliţa: Lipsa echipamentelor de protecţie expune însă nu doar cadrele medicale, ci şi pe ceilalţi pacienţi ai spitalului.

Lipsa echipamentelor de protecţie expune însă nu doar cadrele medicale, ci şi pe ceilalţi pacienţi ai spitalului.

“La serviciul de urgență vin cei care s-au întors din străinătate sau care au intrat în contact cu persoane din zonele roșii. Uneori ne dau informații incomplete şi ajung la spital cu alte afecţiuni, apoi sunt internaţi pe secții, unde e lipsă totală de măști”, spune angajatul spitalului din Topliţa. Se tot spune că măştile nu ne-ar proteja total pe noi – ok, înţelegem! -, dar cel puțin, dacă am fi infectaţi fără ca să știm încă asta, am putea să nu mai transmitem virusul şi altora, pacienţilor. Cadru medical din Spitalul Tolpiţa: La ATI sunt «destule halate de unică folosinţă şi măşti normale» Contactată de Libertatea, asistenta-şefă de pe secţia ATI a Spitalului Topliţa susţine că la reanimare există “destule halate de unică folosinţă şi măşti normale”. Şi spune că, pentru situaţii de urgenţă, spitalul are pregătite şi kit-uri, cu combinezoane de protecţie şi măşti cu filtru.

Dacă susține că au măști, înseamnă că lucrăm ca pe timpul lui Ceaușescu, când totul era pe sub tejghea, în funcție de pile.

Cadrul medical care ne-a semnalat criza de materiale de protecţie de la Spitalul Topliţa:

Sursa ne-a mărturisit că, deşi mulţi comentează prin spital, nu au curaj să vorbească, pentru că “în contractul de muncă există o clauză care te obligă la confidențialitate și la păstrarea secretului. Dar când riscăm să ne contaminăm pe noi, familia și pacienții, mi se pare strigător la cer să ascundem lucrurile doar pentru a da bine în fața superiorilor”.

Directorul spitalului: Măştile din hârtie «au fost o variantă»

Mihaela Dan, directorul spitalului din Topliţa, recunoaşte că măştile din hârtie şi elastic  “au fost o variantă, la un moment dat”, însă dă vina pe asistente şi spune că “ele au venit cu propunerea asta. Noi am încercat, ca orice alt spital, toate soluţiile”.

Directoarea susţine: “Cei de la urgenţă au măşti de protecţie şi se fac eforturi pentru folosirea echipamentelor conform recomandărilor venite de la Ministerul Sănătăţii”. Mai avem ceva măşti în stoc, dar aici întâmpinăm cele mai mari dificultăţi în procesul de achiziţie. Directorul spitalului din Topliţa: “Facem demersuri pentru aprovizionarea cu echipamente de protecţie, dar furnizorii ne mută termenele de livrare. Ni s-a întâmplat şi cu cei de la care am avut promisiune ferme”, spune Mihaela Dan.

Primarul din Topliţa, cu mască şi mănuşi de protecţie, la birou

‼Despre Ordonanța Militară Nr.3 din data de 24 Martie 2020, cu aplicabilitate de astăzi ⤵#ordonantamilitaranumarul3 #toplita #steluplaton

Gepostet von Radio Son Toplita am Mittwoch, 25. März 2020

În spitalul din Topliţa n-a fost internat, până la acest moment, nici un pacient confirmat cu COVID-19. Dar în municipiul care are 14.000 de locuitori sunt deja 60 de persoane în izolare la domiciliu şi 7 – în carantină instituţionalizată. Iar oamenii continuă să se întoarcă acasă, din zonele marcate cu roşu pe harta lumii. Ieri, când în spitalul din localitate se împărţeau prosoape de bucătărie şi elastice, primarul din Topliţa s-a adresat locuitorilor din biroul său, fiind “blindat” cu mănuşi şi mască de protecţie.

“Vânzătorii trebuie să aibă mănuşi, mască, aşa cum mă vedeţi şi pe mine, astfel încât să se încerce să se reducă cât mai mult gradul de infectare”, a declarat edilul, în timp ce explica prevederile ultimei ordonanţe militare.

Sursa: Libertatea.ro

Sursa: Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More