Ministrul Victor Costache a demisionat. Să va încerca transformarea lui în țap ispășitor?

0

În cursul acestei dimineți, inițial pe surse credibile, s-a anunțat demisia ministrului Sănății, Victor Costache. Confirmarea a venit cu puține minute în urrmă, în direct la televiziuni, de la premierul Ludovic Orban, care l-a prezentat pe actualul secretar de Stat Nelu Tătaru ca viitor ministru.

Doctorul Costache, ținând cont de experiența presiunilor la care a fost supus în mod constant de când a lansat măsuri de reformare radicală a sistemului de asistență medicală în favoarea pacientului, este puțin probabil să explice motivele reale ale demisiei fiindcă are nevoie de liniște și decontaminare de la câte i-a turnat în cap mafia din Sănătate și partenerii publici de referință. Șansele de a se fi impus împotriva unui sistem nefuncțional erau minime din start. Dezastrul confirmat în aceaste zile este consecința unor „acumulări” întinse pe ani de zile, peste guverne și miniștri succesivi ai Sănătății, timp în care preocuparea principală a personalului sanitar se vede că a fost numai propria salarizare.

Parcă pentru a întări ideea de transformare a doctorului Costache în țap ispășitor, când elementele de continuitate ale dezastrului – Streinu Cercel, Rafila și Arafat – nu răspund în fața nimănui, premierul Orban a vorbit în intervenția televizată, în regim de barbologie cum se spune în popor, despre capacitate și priorități de diagnosticare, despre regulile stabilite de Institutul Națaional de Sănătate Publică și niște recomandări europene și internaționale neprecizate, de parcă în această dimineață a descoperit subiectul. Asta se întâmplă, trebuie subliniat adânc, în condițiile în care s-a dovedit că tocmai Ministerul Sănătății îș făcuse datoria și transmisese avertismente clare încă din luna ianuarie. Este de domeniul evidenței că nu Victor Costache era cel care nu vedea în fața ochilor altceva decât alegeri anticipate.

Însă, dacă este să luăm în seamă o explicație verosimilă a demisiei, se pare că a cântărit foarte greu angajamentul (neinspirat?) de a asigura testarea în masă bucureștenilor pentru infecția cu SARS-CoV-2. Acest angajament, judecând la rece, pare să fi fost impus mai degrabă din rațiuni politice, în perspectiva luptei pentru fotoliul de primar general al Capitalei, ceea ce îl transformă pe Costache în victimă.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More