Misterele spitalului din Piatra-Neamț răsună cu jale!…

0

Prefecților li se aplică, începând cu 21 martie, după cum știe poporul îngrijorat, interdicția de a comunica orice fel de informații referitoare la numărul de teste efectuate, numărul de persoane seropozitive la coronavirus și starea lor de sănătate. Înștiințarea poartă semnătura unui ins pe nume Sorescu, plantat ca secretar de Stat în MAI sub semnătura premierului Orban de Românica. Restricționarea accesului la din ce în ce mai multe informații vitale a venit, a crescut de la sine, adesea într-o complicitate reciproc avantajoasă având ca parteneri autorități iresponsabile și persoane eronat, dacă nu abuziv etichetate drept gazetari. Proliferarea… răsfățaților și nepricepuților de toate culorile și dimensiunile, care umbă ziua și noaptea cu interesul public vopsit în gură, ar trebui să genereze o resetare a presei imediat ce scăpăm, câți scăpăm, din acest infern. Marcel Iureș anunța la Piatra-Neamț, toamna trecută, la ultima ediție Festivalului Gianina Cărbunariu găzduit de clădirea cunoscută ca Teatrul Tineretului, că ar face o școală de reparat actori. Da, el poate, este competent, este credibil. O școală de reparat gazetari, însă, e complicat de închipuit cine ar ține-o. Mai degrabă resetarea va fi dictată de piața cititorilor, ascultărilor și telespectatorilor responsabilizați de amenințarea morții, apoi de concurență și, în mod obligatoriu, cu susținerea finanțatorilor arși de criză, lecuiți de îndeplinirea comenzilor dispuse de stăpânii politici.

Prin prisma celor de mai sus, încadrarea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț ca spital-suport pentru COVID-19 configurează un mister numai bun să devină caz de studiu. Măcar pentru presa viitorului.

Ministrul Nelu Tătaru de la Sănătate

Informațiile anterioare Ordinului de ministru, semnat pentru Nelu-de-la-Huși de secretarul de Stat Horațiu Moldovan, erau divergente. Din anumite surse cu identitate certă, dar riscant de expus, rezulta inițial că Municipalul romașcan va asigura suportul. Nici vorbă de Județean. Argumentul principal venea din capacitatea superioară a acestuia de a prelua și trata patologii complexe libere de coronavirus, dublată de o localizare mai convenabilă pentru accesul urgențelor curente. În paralel, veneau informații apăsătoare că la Piatra se fac pregătiri pentru operaționalizarea suportului. Mă rog, corect se zice sprijin. Zilele treceau, nici urmă de ordin. Din interior, cel puțin Colegiul medicilor și ordinul acela cu nume imposibil (OAMGMAR) al cadrelor medii, cu ai lor președinți nemuritori – dr. Iosif Koseghi și as. Puiu Sârbu – în frunte, parcă jucau în filmul „Pandemia mută”, continuare la „Nunta mută” regizat de Horațiu Mălăele.

Abia duminică, 5 aprilie – după-amiaza, în emisiunea „Cu mâinile curate”, realizată de dr. Liviu Harbuz la Jurnal FM – aveam să-l auzim pe Iozsi K. îngânând ceva, aproape timid, despre cum a fost consultat oficial (împreună cu Sîrbu) și cum suna pledoaria pentru cruțarea spitalului pietrean. Afirma că li s-a dat dreptate, după care decizia s-a sucit. Ca argument dramatic a menționat un pacient cu accident vascular cerebral neprimit la Piatra-Neamț, unde i s-ar fi administrat repede tromboliza salvatoare și expediat la Roman, unde nu se face tromboliză. În traducere, înseamnă o metodă terapeutică ce constă în injectarea în perfuzie a unei substanțe capabile să dizolve un cheag sangvin. Chirurgul nostru a omis să încheie cu ceea ce ar ști tot spitalul și confirmase un medic eminent în ziua precedentă, cu rugămintea de a nu i se divulga numele: pacientul a murit cu zile! Poftim? Nu răspunde nimeni pentru asta?…

În aceeași zi de duminică, din toate tele-vizuinile răsuna o declarație a lui domnu’ Nelu, reluată și luni. Insista că prin Ordinul din 29 martie, publicat în Monitorul Oficial 263/31.03.2020, a protejat spitalele județene de urgență. De fapt, comunicatul oficial de presă arăta pentru cine înțelege ce citește : „Au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București. În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private)”.

Ce-i drept, Județeanul nostru nu suferă de singurătate în listă, numai că niciun caz nu seamănă cu al nostru. Ca să nu planeze dubii asupra cui ne-au făcut-o, comunicatul dezvăluiue că „Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc)” a fost elaborată „în colaborare cu autoritățile administrației publice locale”. Comentarii, ceva? Dacă se poate, la obiect și fără patimă. Ca element… suport, instituția prefectului nu e autoritate a administrației publice locale. Scrie în Codul Administrativ.

Cu gândul exclusiv la comentarii, în condițiile în care populația n-a fost tulburată de casta puternicilor cu amănuntele deciziei, este imposibil să nu arăți spre influenta cooperativă politică la Roman. Sunt membri de vază ai recent prezentatei Uniuni Județene a Cooperativelor Politice (UJCP). Se înțeleg ca frații cu asociații din zona nemetroplitană Târgu Neamț. De la Piatra-Neamț cine să se bată? O fi existând și nu l-am observat pe liderul de partid, oricare ar fi acela, insistent, de forță, apt să se ia la trântă cu oricine pentru siguranța și sănătatea orașului? Să fim serioși, pierzi timpul căutând. Indiscutabil, alt spor se profilează numai dacă te gândești la interconexiunile transpolitice între Neamț și Vaslui, că aștia n-au mamă, n-au tată, n-au Dumnezeu. 

Grav este că UJCP scapă de toate acuzațiile și blestemele într-o ipoteză – doar atât, o ipoteză! – cumplită, una care ar justifica întru totul decizia. Sună așa: autoritățile ar fi știut că spitalul pietrean este sau prezintă riscul să explodeze ca focar de infecție, că e sau va compromis în scurt timp, ar fi ascuns informația, după care au decis în culise să păstreze Municipalul romașcan ca spital curat. Repet, este o ipoteză, una pe măsura secretomaniei cooperatiștilor din uniune.

Nu contează ce variantă preferați – recitiți acum primul paragraf al textului. După aceea sigur se înțelege că nu-i ușor, eventual și nesănătos în aste vremuri nemaivăzute, să umbli de capul tău după SC Elta 90 Medical Research SRL. Unii spun că e din București, firma se prezintă a fi din Chiajna. Nu știi peste cine dai acolo. Au furnizat SJU instalația aceea, cu preț necunoscut oficial, care pornind de la o reacție de polimerizare în lanț indică dacă ești sau nu infectat cu noul coronavirus. Apropo, e cu sistem deschis, e cu sistem închis? În altă parte, dar în apropiere, la Târgu Neamț, transparența nu dăunează. Primarul Harpa e exemplar.

Doi români de toată fala, primarul Ilie Bolojan (stg.) și managerul Gheorghe Carp (Foto: oradea.ro)

Ceva mai departe, spre frontiera de Vest, la Oradea, un analizor performant funcționează de săptămâni de zile la Municipal. L-au adus fără tam-tam, aduc încă unul. Fără valuri, fără vizite sau descinderi operative grețoase, primarul Ilie Bolojan n-a așteptat să-i spună guwernerii ce are de făcut. Spitalul Clinic Municipal era pregătit să intre la sprijin cu toate forțele, după cum confirma directorul medical, dr. Ovidiu Burtă, pe 20 martie seara. Acolo, comandă unică, autoritară e exemplificată de managerul exemplar lăudat și în alte ocazii, dr. Gheorghe Carp, acum la spitalul lor județean. E desemnat de ceva timp coordonator al tuturor spitalelor de stat din județ și asta se vede de la distanță. N-o să credeți, răspunde la telefon, oferă lămuriri, explicații și dacă e sunat din țară. La fel ca Bolojan.

Ca dovadă specială că-ntr-un județ expus intrărilor masive în țară nimeni nu se joacă, stă ordinul prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea, din data de 27 martie. A dispus ca, pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice să își desfășare activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază. Măsura, luată în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, vine să crească gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județ, anunța bihon.ro. Mai clar, nici medicii, nici asistentele sau infirmierele nu mai au voie să lucreze (temporar) și la cabinete private, iar nerespectarea acestei interdicții, transmitea Prefectura, „poate duce la aplicarea de sancțiuni legale, de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări și până la întocmirea de dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.

În fine, deloc misterios, coincidența face că tocmai o firmă din Oradea (SC MARINADI SERVCOM SRL) s-a găsit să ajute pe amărâții din spitalului nostru cu produse definitorii, minunat de ilustrative pentru situația curentă. A donat o cantitate semnificativă de prosoape de celuloză și hârtie igienică, potrivit ziarpiatraneamt.ro. De ne-ar dona Oradea direct, temporar, vreo doi medici pricepuți să administreze Sănătatea, să vedeți cum scăpăm de grosul misterelor. Pe deasupra, dacă e cu donație temporară, nu va trebui să ne milogim la Arafat pentru un ordin detașare în compensație, că el de la Neamț n-a știut decât să ia, așa cum a expediat la Suceava o mândrețe profesională de medic epidemiolog, în persoana dr. Daniela Marcoci. Deja i se simte lipsa, iar UJCP nu vede, n-aude, nu miroase, nu știe să fi beneficiat niște unii de testări VIP peste rând.   

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More