Până și SJU Piatra-Neamț e pregătit să aplice o schemă de tratament pentru COVID-19!…

0

Premierul Ludovic Orban a recunoscut într-un târziu, în cursul dimineții de 19 martie, moartea clinică în care se află Direcțiile de Sănătate Publică și a anunțat măsuri imediate pentru suplimentarea personalului de specialitate. Nu-i de mirare, situația este moștenită, dar nici guvernanții post-Dăncilă n-au băgat-o în seamă săptămâni și săptămâni la rând. Preocuparea lor prioritară era să forțeze demiterea primului Guvern Orban și neînvestirea următoarelor astfel încât să împlinească întocmai și la timp visul președintelui Iohannis de-a avea și parlamentul său. Chiar în aceste condiții, fotocomunicările de genul celei de mai jos, atribuită DSP Neamț, ar trebui supuse unei minime supervizări din partea celor cu experiență în comunicare înainte de a fi aruncate în public.

La prima vedere, unei întrebări naturale (Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?) i se răspunde corect: Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (COVID-19). Pe fond, sărind  peste „tulburătorul” medicament destinat prevenirii, e vorba de un tratament, nu de un medicament pentru tratarea bolii. Confuzia este distrugătoare. Medicament nu avem încă, dar tratamente sau, la rigoare, scheme de tratament există! Și se aplică, atât afară, cât și în țară. Vindecările obținute la Timișoara, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, sunt de notorietate. Schema folosită, declara dr. Virgil Musta, fusese recomandată de profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Mai mult decât atât, de ieri a început a circula în mediile on-line un document complex, sub antetul Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, care prezintă o întreagă schemă pusă la dispoziția comunității medicale din România. Sunt expuse toate investigațiile necesare, analizele, parametrii urmăriți în tratament și criteriile după care se fac externările din spital în urma însănătoșirii.

În susținerea veridicității schemei/ schemelor de tratament vine situația îmbucurătoare descoperită la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Farmacia are deja puse deoparte medicamentele corespunzătoare, mai puțin unul, pentru a face față unui prim val de bolnavi simptomatici și care vor fi tratați pe plan local, dacă și când va fi cazul să se intre în alte scenarii de acțiune. Lipsește Remdesivir din cauză că nu este omologat, însă poate fi procurat. Trebuie completat un anume formular și accesul la medicament se obține în urma unei aprobări primite de la compania producătoare.

Este de neînțeles cum astfel de informații nu sunt asamblate și prezentate – oficial – la modul profesionist și responsabil direct de către cei implicați în gestionarea crizei. De necrezut, simpla confirmare oficială a ceea ce e verificat devine un chin. Vorbim de informații mai valoroase decât cultivarea fără măsură a panicii, numai că nu se vând la fel de bine. (Viorel COSMA)

P.S. La vremuri de grea încercare, românii-cei-frumoși și adevărați l-au redescoperit pe Nichita Stănescu. E un semn bun.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More