Peste trei milioane de euro pentru sprijinirea maghiarilor din diasporă

0

Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei sprijină, în total, cu un miliard de forinţi (3,017 milioane euro) organizaţiile maghiare din diasporă, activităţile comunităţilor de tineret şi cercetaşi, respectiv programele localităţilor înfrăţite, a anunţat, marţi, Árpád János Potápi, secretarul de stat pentru politici naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta, transmite MTI.

Cele trei apeluri de proiecte au fost publicate în cursul acestei zile. Secretarul de stat a explicat că 500 de milioane de forinţi (1,5 milioane euro) au fost alocate organizaţiilor maghiare din diasporă, respectiv organizaţiilor care predau limba maghiară în diasporă. Câte 250 de milioane de forinţi (754 344 euro) au fost alocate pentru sprijinirea activităţilor comunităţilor de tineret şi cercetaşi, respectiv pentru sprijinirea programelor de cooperare şi localităţilor înfrăţite.

Politicianul a afirmat că scopul apelului de proiect destinat diasporei serveşte la dăinuirea comunităţilor maghiare răsfirate în lume, pentru dezvoltarea relaţiilor cu patria mamă, păstrarea limbii, identităţii şi culturii maghiare în întreaga lume.

Există patru domenii majore pentru depunerea cererilor. Acestea includ: sprijin pentru programe culturale, programe destinate familiilor, bisericilor, cercetaşilor, tinerilor şi pentru organizarea unor evenimente sportive, respectiv pentru activităţi destinate predării limbii materne şi subvenţii de funcţionare aferente acestora. De asemenea, se poate solicita sprijin financiar pentru mass-media scrisă şi electronică, publicarea de cărţi, funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale, a bisericilor, a entităţilor şi instituţiile juridice ecleziastice interne şi pentru realizarea unor dezvoltări şi investiţii imobiliare în beneficiul comunităţii maghiare.

Suma care poate fi solicitată este între 500 000 şi 2,5 milioane de forinţi.

În 2019, au fost susţinute cu 500 de milioane de forinţi (1,5 milioane de euro) programele a 348 de organizaţii din diasporă, iar
cu 250 de milioane de forinţi (754 344 euro) au fost subvenţionate 349 de programe comunitare ale unor organizaţii de tineret şi cercetaşi, a adăugat secretarul de stat pentru politici naţionale.

Scopul programelor localităţilor înfrăţite este acela de a menţine şi de a dezvolta relaţiile maghiaro-ungare între aşezările locuite de maghiari din Bazinul Carpatic şi Ungaria.

Începând cu 2015, prin programul localităţilor înfrăţite din Bazinul Carpatic, au fost susţinute în total 1200 de localităţi maghiare din Ungaria şi din afara acesteia în stabilirea şi consolidarea relaţiilor de înfrăţire, a semnalat Árpád János Potápi.

Secretarul de stat a subliniat că toate cele trei proiecte funcţionează cu succes de mai mulţi ani şi, datorită interesului din ce în ce mai mare, bugetul acestora a fost majorat an de an.

Sursa: Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More