Realitatea crudă din spatele promisiunilor – plecat de acasă pentru un pumn de bani, doarme acum pe străzi

0
sursa foto: tagesspiegel.de

De multe ori, în speranța că vom avea o viață mai bună, alegem varianta plecării peste hotare. Din păcate, nu de puține ori s-a întâmplat ca lucrurile promise de patron înainte de a pleca din țară să fie total opusul a ceea ce se află de fapt în locul în care ajungem să muncim.

Este și povestea tragică a lui Nicolae Molcoasa, un român care a ajuns să doarmă pe străzi, după ce a fost păcălit de patroni la bani şi a rămas ulterior fără un loc de muncă.

Românul doarme acum într-o staţie de autobuz abandonată din Potsdam. A acoperit crăpăturile din acoperiş cu bandă adezivă ca să nu plouă înăuntru, iar pe jos a pus cartoane ca să nu simtă frigul.

Este una dintre cele mai reci zile ale anului. Nicolae Molcoasa poartă două jachete una peste alta, una roșie și una galbenă deasupra. Este un om îngrijit, arată mai tânăr de 50 de ani. Nu ai crede că a fost fără adăpost. Și totuși stă aici, la colțul străzii, vânzând reviste. El și-a împachetat lucrurile în valize mari, le-a încărcat într-un cărucior de cumpărături, aproape că i se înalță peste cap.

„Vreau să fiu privind ca egal printre egali”, spune Nicolae. Marea majoritate a oamenilor trec pe lângă el zilnic, dar se uită în altă parte ca şi cum nu s-ar afla acolo. Bărbatul de 50 de ani a dus o viaţă grea, dar nu şi-a pierdut speranţa că va fi recunoscut în Germania ca o persoană cu drepturi. Să nu mai fie tratat ca forţă de muncă ieftină și să beneficieze de sprijin la nevoie, relatează observatornews.ro.

Românul a dat în judecată compania Openmallmaster şi a câştigat în instanţă. Se întâmpla în august 2015. Ar fi trebuit să primească 1.226 de euro pentru munca sa, însă Nicolae Molcosa a spus în instanţă că nu a primit decât 550 de euro pentru trei săptămâni de muncă grea. „De la început munca a fost foarte grea, exagerată. Lucram 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Apoi a fost tot mai rău“. Nici în ziua de azi, omul nu a mai văzut banii.

Angajatorul, adică subcontractorul responsabil, a scăpat fără să plătească. Compania Openmallmaster şi-a declarat falimentul, iar directorul general s-a făcut nevăzut şi a fost căutat cu mandat de arestare pentru că a întârziat intrarea în insolvenţă.

Din nefericire, hotărârea judecătorească în favoarea lui Nicolae, cu privire la banii pe care ar trebui să-i primească, nu mai poate fi acum aplicată, având în vedere că firma la care lucra a dat faliment.

Românul visează să fie integrat şi să înveţe limba germană. Până atunci e greu să te înţelegi prea bine cu el, scriu jurnaliştii germani în tagesspiegel.de.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy