Scurgere radioactivă lângă granița cu România. Muncitorii au fost mituiți să tacă

0 86

Accidentul ecologic s-a petrecut pe 5 martie, la Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, din Transnistria. Starea de alertă se află la mai puțin de 100 de kilometri de România, chiar dacă, pentru moment, autoritățile de la Chişinău susțin că nu sunt motive de îngrijorare.

Nivelul radiaţiei în zonă, care se află la circa 125 de kilometri depărtare de la Iași, ar depăşi de 300 de ori norma admisă. Potrivit ziarulnational.md, informaţia a fost ascunsă iniţial, iar apoi a apărut din surse anonime pe reţelele de socializare. Incidentul este confirmat şi de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău.

Coform sursei citate, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale. Angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă. 

Autorităţile de la Chişinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populaţie.

 „Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicaţie Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de la Chişinău.

Sursa: news.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More