Semnificația zilei de 10 ianuarie de-a lungul istoriei

0

Foto: Cunoaște lumea

49 î.Hr. – Iuliu Cezar traversează Rubicon-ul, ocupă Roma şi alungă pe Pompeius.

1475 Bătălia de la Podul Înalt – Victoria de la Vaslui prin care Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Paşa.

1545 – Se tipăreşte, la Târgovişte, Molitvelnicul lui Dimitrie Liubavici şi se reia activitatea tipografică în Transilvania.

1661 – Nicolae Milescu a tradus, din greceşte, „Cartea cu multe întrebări”.

1839 – Gheorghe Asachi publică la Iaşi, în tipografia Albinei Româneşti, lucrarea „Atlas românesc geografic”, format din 8 hărţi, primul de acest gen în literatura de specialitate.

1863 – Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

1880 – Gruparea liberală în frunte cu Gheorghe Vernescu („liberalii sinceri”), de orientare politică conservatoare, părăseşte Partidul Liberal, constituindu-se ca grupare politică de sine stătătoare în Partidul Liberalilor Sinceri.

1920 – Liga Naţiunilor ia naştere în mod oficial, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Ligii Naţiunilor, ratificată de 42 de state în 1919.

1946 Are loc prima Adunare Generală a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Participă toţi reprezentanţii celor 51 de naţiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.

1949 – Au fost lansate discurile de vinilin de către CBC (45 rpm) şi Columbia (33, 3 rpm).

1949 – În Japonia, este stabilită legal ziua de muncă de 8 ore.

1966 – A avut loc premiera filmului „Duminica la ora 6”, în regia lui Lucian Pintilie, care a câştigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Mar del Plata.

1966 – Semnarea, în Taşkent, a Declaraţiei privind reglementarea conflictului indo-pakistanez.

1984 SUA şi Vaticanul au restabilit relaţii diplomatice, după o pauză de 117 ani.

1995 – Prin rezoluţia nr. 48/126, Adunarea Generala a Naţiunilor Unite a proclamat anul 1995 drept Anul internaţional al toleranţei.

1997 – Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. El a fost acuzat şi trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracţiuni la legea siguranţei pe calea ferata şi pentru port ilegal de armă.

2005 – Coreea de Nord a declarat că posedă arme nucleare.

Sursa: https://www.historia.ro

Sursa: Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More