Stonehenge – tot mai aproape de adevăr

0

Printre cele mai cunoscute și misterioase repere din Marea Britanie, pietrele de la Stonehenge atrag milioane de turiști din toată lumea dar și oameni care caută legături spirituale cu trecutul.

Cu toate acestea, scopul lor exact rămâne necunoscut, însă arheologii sunt tot mai aproape să descopere originea lor.

O echipă de arheologi crede că a descoperit originile monumentului preistoric după ce a găsit rămășițele unui străvechi monument circular din piatră din Țara Galilor, care ar fi fost demontat și reconstruit, sute de ani mai târziu, în Anglia, scrie Reuters.

În 2015 o echipă de arheologi stabilise deja că o parte dintre pietrele monumentului provin dintr-o carieră din partea de Vest a Țării Galilor, adică la mai mult de 250 de kilometri distanță de locația lor actuală.

Acum cercetătorii de la Univesity College London susțin că unele pietre au format inițial un monument și mai vechi decât Stonehenge în Țara Galilor după ce au găsit legături semnificative între cele două monumente.

Cercul galez ar avea un diametru de 110 metri, adică același diametru pe care îl are și șanțul care înconjoară Stonehenge și ambele sunt aliniate în direcția de unde răsare Soarele în timpul solstițiului de vară.

Totodată, potrivit cercetătorilor, cel puțin una dintre pietrele albastre de la Stonehenge se potrivește în una dintre găurile găsite la cercul galez.

În ceea ce privește metoda prin care cele 17 pietre au ajuns la locul actual, Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London, care a condus ancheta sugerează că ele ar fi fost mutate pe măsură ce oamenii care locuiau în Țara Galilor migrau, luându-și monumentele cu ei și reconstruindu-le la Stonehenge.

„E ca şi cum ar fi dispărut pur şi simplu. Poate că cei mai mulţi dintre oameni au migrat, luând cu ei pietrele – identităţile lor ancestrale”, a declarat Parker Pearson pentru BBC.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy