Tot mai multe localități din Harghita se confruntă cu pericolul. Urșii apar peste tot

0

Foto: IJJ Harghita

 

În acest sfârșit de săptămână, au fost primite 9 apeluri, prin intermediul SNUAU 112, prin care erau anunțate prezența unor urși în municipiul Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Dealu, Borsec, Băile Tușnad, Izvoru Mureșului și Cioboteni.

Sâmbătă, 27 iunie, au fost primite 5 apeluri care semnalau prezența urșilor în localitățile Izvoru Mureșului, Odorheiu Secuiesc, Dealu, Borsec și Băile Tușnad.

Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, la ora 20:10, ne anunța prezența unui urs lângă o casă din Izvoru Mureșului. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist, care a îndepărtat ursul înspre pădure. La fața locului au fost prezenți și membri ai asociației de vânătoare. La ora 20:46 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat ne anunța despre prezența a doi urși lângă o fermă din municipiul Odorheiu Secuiesc. La sosirea echipajului de ordine publică format din jandarmi și polițiști, urșii erau plecați din regiunea unde au fost semnalați. La ora 21:51, un al treilea apelant ne anunța despre prezența unui urs, care însă se îndepărta înspre pădurea din apropierea comunei Dealu. La ora 22:19, o femeie anunța prezența unui urs în fața unui bloc de la marginea orașului Borsec, urs ce a fost îndepărtat din zona locuită de către un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist. Ultimul apel de sâmbătă, făcut la ora 23:19, de către un domn ne anunța despre prezența unei ursoaice cu 3 pui în apropierea unei pensiuni din Băile Tușnad. Ursoaica cu cei trei pui au fost îndepărtați din zona locuită de către un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist.

Duminică, 28 iunie, au fost primite 4 apeluri care semnalau prezența urșilor în localitățile Băile Tușnad și Cioboteni.

La ora 09:20 a fost primit primul apel, care semnala prezența unui pui de urs la marginea localității Băile Tușnad. Acesta stătea în iarbă și era într-o stare precară, din câte se pare fiind abandonat de ursoaică. La fața locului au fost solicitați un medic veterinar și au fost anunțați reprezentanții Centrului de Reabilitare a Urșilor Orfani Bălan. Până la sosirea acestora puiului de urs i-au fost administrată apă și lapte. Reprezentantul de la Bălan a luat puiul de urs și l-a transportat la centrul de reabilitare. La ora 19:30, un domn ne semnala prezența unui urs ce intra în pădure în apropierea localității Băile Tușnad. Două apeluri, unul la 13:31 și unul la 21:52 semnalau prezența unui urs, respectiv a unei ursoaice cu pui în apropierea cartierului Cioboteni din municipiul Miercurea Ciuc. În ambele cazuri la fața locului au fost trimise echipaje de jandarmerie care au alungat urșii din apropierea zonelor locuite. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. În toate cazurile confirmate au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm.

 

Sursa: Ziar Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More