Transportul agabaritic către CHE Stejaru s-a încheiat cu bine ca să nu fie rău!

0 116

Autotransformatorul trifazat cu puterea de 220 MVA, „dezechipat” până la 119 tone în configurația de transport, destinat stației de transformare de 220 kV de la CHE „Dimitrie Leonida” Stejaru, a ajuns la primele ore ale dimineții de sâmbătă la câteva sute de metri de destinația finală. (Operațiunea a fost prezentată aici și aici, iar imagini din parcursul nocturn prin Piatra-Neamț sunt aici și aici .) Ansamblul tehnologic de transport, în lungime de 69 metri, a eliberat drumul național la ora 3:30 după care a trecut printr-o ultimă încercare de îndemânare, pe drumurile satului, pe ocolite, deoarece subtraversarea pasajului de cale ferată pe drumul scurt spre centrală era imposibilă.

La lumina zilei se observă mai ușor una dintre sensibilitățile transportului. E vorba despre garda la sol foarte-foarte joasă a platformei pentru autotransformator, de fapt un cadru fără roți susținut la capete de cele două trailere. (Vezi galerie foto mai jos.)

Deși a plecat la timp din Buhuși, convoiul a ajuns în Piatra-Neamț cu mare întârziere față de ora anunțată. Pe de o parte, șoseaua e așa cum e. Pe de alta, șeful Secției Drumuri Naționale Piatra-Neamț (Remus Mihai Luca) a supervizat îngrijorat întregul traseu și a impus respectarea la punct și virgulă – pentru poduri în special – a încadrării convoiului pe traseul optim, a regimului de viteză, plus interdicția de a frâna sau accelera pe poduri. În cele din urmă, și podul de la Preluca avea să facă față.

În oraș, au scăpat pește așteptări de repede de sensul giratoriu aberant inventat în zona 1 Mai, cunoscut drept „sensul” primarului Dragoș Chitic. Acolo există oricum o dificultate pentru traficul curent care vine din autorizarea nesănătoasă a locurilor de parcare pe sensul spre centrul urbei și e dublată de disprețul față de indicatoarele rutiere. Mai deprte, după coborârea deloc lejeră de la Colegiul Gheorghe Cartianu pe Bulevardul Traian, a urmat confruntarea așetptată cu intersecția de la spital. În ciuda îndrumărilor, transportatorul Felbermayr a încercat inițial să respecte sensul de deplasare reglementat, inclusiv spre amuzamentul și curiozitatea a două grupuri de pietreni murați de ploaie care așteptau evenimentul de ceasuri bune la capăt de pod. Convoiul a dat înapoi cu mare grijă, iar apoi am fost martori ai trecerii pe contrasens pe sub păienjenișul de fire de contact și alte cabluri din sensul giratoriu. Povestea cu prăjini ridicătoare s-a dovedit o glumă de șuetă, căci Compania Troleibuzul a trimis în teren cunoscuții monștri rutieri cu platformă ridicătoare din dotare.

Fotografiile de noapte surprind nu doar intervenția greoaie din sensul giratoriu de la spital. Ornamentele uitate cu iepurași și ouă nu au avut emoții. După caz, rețeaua de contact a fost împinsă în sus cu platformele sau cu mâna și umărul de către salariații-cascadori scoși la intervenție departe de ochii celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Rețeau și ancorajele au rezistat în mod surprinzător. Este de salutat că Troleibuzul nu a uitat să scoată rețeaua de sub tensiune. De un cu totul alt salut, pe bune, s-au bucurat agenții și ofițerii din cadrul Servicului Rutier, care au și-au dovedit măiestria în dirijarea și redirijarea traficului.

La Stejaru, autotransformatorul va fi instalat în perioada următoare în stația de transformare. După echipare, verificări și probe, asigurate de producătorul Retrasib și specialiștii de la Electromontaj, va fi gata pentru câteva zeci de ani de funcționare. Pe următorul, dacă nu se-ntâmplă vreo avarie majoră, mulți nu-l vom prinde în timpul vieții pământene.

Viorel COSMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More