[VIDEO] Listele de transplant ar putea deveni istorie – inimi funcționale fără donatori

0 17

Medicina continuă să progreseze deschizând drumul către un „tratament” revoluționar destinat pacienților aflați pe listele de transplant pentru a primi o inimă nouă.

Iată că la Tel-Aviv oamenii de știință au reușit să creeze prima inimă vascularizată din celule umane, cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Este o premieră absolută în condițiile în care până acum s-a reușit doar printarea țesuturilor simple, fără vase de sânge.

„Este pentru prima dată când cineva a conceput şi realizat la imprimantă o inimă completă, cu celule, vase de sânge, ventriculi şi camere”, a spus profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv şi Centrul Sagol pentru Biotehnologie regenerativă, coordonator al acestui studiu.

Din nefericire, transplantul este deseori ultima soluție pentru pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă severă, iar listele de așteptare sunt extrem de lungi și nu garantează mereu găsirea unei inimi pentru fiecare bolnav care ar avea nevoie.

„Această inimă este realizată din celule umane şi materiale biologice specifice pacientului. În tehnica noastră, aceste materiale sunt folosite ca cerneluri biologice, substanţe formate din zahăr şi proteine care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a unor modele de ţesuturi complexe”, a explicat Dvir.

Pentru moment, inima realizată la Tel-Aviv este de dimensiuni mici, apropiată de cea a unui iepure însă folosind aceeași metodă specialiștii sunt încrezători că vor putea obține o replică a unei inimi standard.

Următorul pas este acela de a determina aceste inimi să se comporte întocmai precum cele umane. Iniţial, vor fi transplantate în organismele unor animale, apoi în cele ale unor pacienţi umani.

Dvir a mai spus că se aşteaptă ca tehnologia să fie una de rutină în spitale în aproximativ 10 ani.

Sursa: jpost.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More