VIDEO – S-a născut al 13-lea PUI de ZIMBRU în libertate, în pădurile din Neamț

0 11

Angajații Romsilva au surprins în mijlocul unei păduri primul pui de zimbru fătat în această primăvară în Parcul Natural Vanatori Neamt. Acesta este al 13-lea pui de zimbru născut în libertate în cei șase ani de la eliberarea primilor zimbri în parc, semn că programul derulat de specialiștii Romsilva este unul de succes.

În imaginile surprinse de specialiști se observă cum puiul de zimbru explorează atent locurile din jur.

Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958 la două secole de la dispariția sa din principatele române. În urmă cu șase ani au eliberate primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț, iar numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată este acum de 37, între care 13 zimbri născuți liberi. În ultimii șase ani, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare.

Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind introdus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.

Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani Hațeg și VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More