Ai grijă de sănătatea ta! Masa de Revelion poate conține până la 170 de E-uri, sare și zahăr în exces – Recomandările InfoCons

0

Fiecare familie optează de sărbători pentru o masă îmbelșugată, în spiritul tradițiilor și conform preferințelor. Asta nu înseamnă că nu trebuie să acordăm atenție produselor și ingredientelor folosite. În acest sens Protecția Consumatorilor (InfoCons) atrage atenția supra câtorva aspecte importante:

La 100g de mâncareputem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare (15.5 plicuri de sare) și 81g de zahăr (16 plicuri de zahăr)!

Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi. În acest context, putem observa că la o singură masă putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși.

Fiecare consumator pune pe masă cu ocazia sărbătorilor multă mâncare din diverse sortimente pentru ca masa să fie cât mai bogată și mesenii cât mai satisfăcuți. Iar pentru mâncarea pregătită au fost utilizate fel și fel de ingrediente, fiecare având propriile lor valori când vine vorba de cele menționate în titlul acestui articol.

Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț.

Printre acestea, valsează spre încântarea ochilor noștri: brânza topită (folosite la diverse umpluturi), șunca de Praga, bacon, parizer de pasăre, parizer de porc sau cabanos.

Un sos de ketchup, muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea dar nu în exces. Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor.

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată iar intul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina, doar pentru a-l saluta.

Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera.

După atâta mâncare și dans, dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă, ne potolim setea cu băuturi răcoritoare de tip ceai sau ne delectam cu bere cu fructe iar pentru copii, o sampanie cu suc de fructe.

La finalul mesei, mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat.

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți, luând la pachet câteva E-uri în plus, sare și zahăr.

Cu acestea fiind spuse, putem zice că într-o singură zi consumăm până la:

– 169 de E-uri (aditivi alimentari)

– 31g de sare (15.5 plicuri de sare)

– 81g de zahăr (16 plicuri de zahăr)

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E300, E330, E412, E440 și E120.

Instalează Aplicația InfoCons – Scanează Codul de Bare, pentru telefoanele cu ANDROID, cât și pentru cele cu IOS.

Poți cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate și, mai ales, trebuie să-ți cunoști drepturile!

Descarcă aplicația InfoCons pentru telefoane mobile, și verifică etichetele produselor înainte de a le cumpăra.

Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului.

Mâncarea risipită de sărbători înseamnă și bani risipiți, ore de muncă, timpul din viața fiecăruia, în final viață!

Pe aceeași temă:

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate