Călin Popescu Tăriceanu, achitat definitiv de Înalta Curte

0

Călin Popescu Tăriceanu, fost premier și președinte al Senatului, a fost achitat astăzi în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Acesta a fost achitat și în primă instanță, tot la Înalta curte. În primă instanţă, Tăriceanu şi Cristian Marciu au fost achitaţi, după ce chiar procurorul de şedinţă desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată „generează confuzie”, transmite Agerpres.ro.

Decizia primei instanțe a fost atacată de Parchetul General, iar luni, 20 iunie, un complet de 5 judecători de la instanța supremă a respins apelurile. Călin Popescu Tăriceanu a fost, astfel, achitat definitiv.

Minuta instanței:

Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020.

Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales.

Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina acestuia. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 iunie 2022.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat astăzi că s-a retras definitiv din politică.

„Nu vreau să mai fac politică, pe mulți nu-i cunosc, nu cred că ar putea exista comunicare. 30 de ani de politică s-au încheiat cu trei dosare penale. M-am străduit să fac lucruri bune, dar aceste dosare penale m-au pus serios pe gânduri, cu privire la existența statului paralel. Nu avem instituții suficient de puternice care să anihileze aceste demersuri nesănătoase.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenție telefonică la România TV.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate