Decizie definitivă, o premieră în țară: un an de închisoare pentru bărbatul care a ucis cu un cuțit câinele unui vecin

0

La data de 17 ianuarie 2022, Curtea de Apel Galați a dat o decizie definitivă, menținând hotărârea Judecătoriei Galați din 26 martie 2021, prin care un bărbat a fost condamnat la 1 an de închisoare cu executare pentru infracțiunea de ucidere a unui câine cu intenție, fără drept. Fapta a avut loc în urmă cu 3 ani, în luna ianuarie 2019.

Condamnă inculpatul la o pedeapsă de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept, faptă prevăzută de art. 25 alin. 1 lit. a din Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal în referire la art. 43 alin. 5 Cod penal (faptă din data de 10.01.2019).

Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) și b (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat) din Codul penal pe o perioadă de 2 (doi) ani după executarea pedepsei închisorii.

Potrivit art. 65 alin 1 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b din Codul penal, a căror exercitare a fost interzisă ca şi pedeapsă complementară.

Admite acțiunea civilă exercitată în cauză și-l obligă pe inculpat să-i achite părții civile suma de 5000 de lei, cu titlu de daune morale.

Dispune confiscarea specială a cuțitului ridicat de la inculpat și depus la Camera de corpuri delicte a Poliției Municipiului Galați.

Obligă inculpatul la plata sumei de 900 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 600 lei este aferentă fazei de urmărire penală.

Bărbatul a fost condamnat pentru că a ucis cu un cuțit câinele unui vecin. Potrivit monitoruldegalati.ro, inculpatul ar fi vrut, de fapt, să își înjunghie un vecin, supărat fiind că soția acestuia curăța țurțurii de gheață și aceștia i-ar fi căzut și lui în balcon. Câinele însă și-a apărat stăpânul cu prețul propriei vieți. Victimă a fost Rita, o cățelușă Amstaff, lovită de mai multe ori cu cuțitul. Cățelușa avea vârsta de 12 ani, era microcipată şi figura în evidenţele Poliţiei.

Proprietarul a declarat pentru presa locală că se bucură că s-a făcut dreptate și a precizat că suma primită ca daune morale o va dona unei asociații de protecția animalelor.

Pedeapsa de un an de închisoare este cea mai mare sancțiune ce se poate da, potrivit Legii 205/2044 privind protecția animalelor, pentru comiterea de abuzuri împotriva acestora. Mai exact, legea stabilește că sunt pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă:

  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  • folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

,,La fix 3 ani de la acest cumplit eveniment, Curtea de Apel Galaţi menţine hotărârea pronunţată în primă instanţă de Judecătoria Galaţi, prin care a fost dispusă pedeapsa maximă pentru acest gen de infracţiune – uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept – un an de închisoare cu executare. Am luptat alături de familie pentru a obţine aceasta soluţie, ne-am dorit-o, am sperat că o vom putea menţine şi în apel şi am reuşit. Sigur, această condamnare nu trebuie să rămână fără ecou, pe viitor, practica instanţelor trebuie să se menţină pe aceeaşi linie, respectiv, sancţionarea dură a celor care comit acte de agresiune asupra animalelor”, a declarat, marţi, avocata proprietarului câinelui, citată de Agerpres. 

Marcel Vela, Fostul ministru al MAI, cel care a introdus Poliția Animalelor în structurile Poliției Române, a salutat sentința dată în acest caz, făcând un apel la respectarea oricărei forme de viață:

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate