Dispare dosarul cu șină? Instituțiile publice NU mai au voie să solicite copii după documentele emise de alte instituții

0

Șeful tatului, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 9 noiembrie actul normativ prin care este interzis instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice – în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public – copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului. Măsura a intrat în vigoare ieri, 1 ianuarie 2022:

Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, extras din textul legii.

De la teorie la practică, însă, e cale lungă. Chiar în textul legii este menționat faptul că va mai fi nevoie ca multe alte proiecte să fie adoptate pentru ca românii să își ia rămas bun de la simbolul birocrației: vestitul dosar cu șină.

Ca să încheiem într-o notă comică, să nu ne trezim că ajungem să citim pe ușile instituțiilor: „cererile online se completează cu pix albastru”.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate